Kot uvod v predavanje je spregovorila predsednica TD Blagajana Mirjam Suhadolnik. Vse prisotne – bila jih je polna dvorana, je lepo pozdravila in spregovorila o pomenu samooskrbe z ekološko pridelano hrano.
Predaval je strokovnjak Kluba Gaia Davor Špehar. Slišali smo veliko o organskih rešitvah, ki nam bodo pomagale, da bo delo v vrtu še v večje veselje, manj bo tudi bolezni in škodljivcev.
Na začetku je povedal, da vsako leto izgubimo veliko kmetijskih površin in da lahko kar nekaj sami naredimo za to, da uživamo zdravo hrano. Zelenjavni vrt je sedaj v trendu, ker smo poplačani za svoj trud, delo na vrtu krepi telo in duha in da občutek neodvisnosti in samostojnosti.
Lahko si omislimo tudi skupnostni vrt, ki ga obdeluje več lastnikov (prijateljev ali znancev) in je z pravilnim pristopom lahko lep ter urejen kljub napornim in celodnevnim službam.
Predavatelj je predstavil koristi samooskrbe, zakaj je ekološka hrana bolj zdrava, slišali smo kdaj je pravi čas za saditev sadnega drevja in jagodičevja in katere vrste so najbolj odporne, kako in kdaj zastiramo gredice, kako si pripravimo kompost, smisel kolobarjenja, katere rastline so nam v vrtu lahko v pomoč (odganjanje insektov in preprečevalci bolezni), kje si lahko izposodimo semena, katera so naravna gnojila – zeleno gnojenje, pomen analize tal in še mnogo drugih uporabnih nasvetov. Predavatelj si je vzel čas in odgovarjal tudi na vprašanja, ki so mu jih ob zaključku zastavili udeleženci predavanja. Na koncu so bili vsi povabljeni v avlo na poskušino soka iz ekološko pridelanih jabolk in hrušk, ki ga je prispevalo podjetje DG 69. TD Blagajana se zahvaljuje podjetju Unichem in DG 69 za sodelovanje.
Alič Jožica



