Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Odziv na predavanje o demenci

V okviru naše univerze smo v sodelovanju z društvom Spominčica - Alzheimerjeva bolezen organizirali predavanje, ki ga je izvedla gospa Izidora Koštomaj, strokovna sodelavka društva. Razveselila nas je številčna udeležba, ki je zajemala udeležence različnih starosti, kar je potrdilo aktualnost tematike.

Predavateljica je med drugim opisala vrsto prvih znakov bolezni, kot so postopna izguba spomina, težave pri govoru, osebnostne in vedenjske spremembe, nezmožnost presoje in organizacije, težave s krajevno in časovno orientacijo, zapiranje vase ter izogibanje družini, indr. Poudarila je, da je ključno, da smo kot posamezniki pozorni na te znake takrat, kadar opazimo spremembe v svojem življenju, ki so pogostejše narave.

V razpravi smo izvedeli, da običajne težave s spominom, ki so pogosto tudi spremljevalke staranja, še ne pomenijo zaskrbljenosti za prve znake bolezni. Zanimivi so bili poudarki o dejavnikih tveganja za razvoj demence, na katere lahko v 40 % tudi sami vplivamo. V poznem življenjskem obdobju so ti dejavniki: kajenje, depresija, socialna izolacija, telesna neaktivnost, onesnažen zrak in sladkorna bolezen.

Predavateljica je opisala različne načine komunikacije z osebo z demenco, vključno s prijaznim in umirjenim pristopom, potrpežljivostjo, očesnim kontaktom, brez siljenja v izbiro, preusmerjanjem pogovora ter izogibanjem prepiranju, indr. Udeleženci so izpostavili problem sobivanja z dementnim sorodnikom, ki potrebuje celodnevno oskrbo in odklanja odhod v varstveno ustanovo. Predavateljica je predstavila nekaj pravnih možnosti in poudarila, da je za ožje družinske člane pomembno, da se odločijo za morebitno premestitev dementne osebe v oskrbovano inštitucijo dovolj zgodaj, ko je oseba še sposobna temeljitega pogovora in  odobritve.

Na predavanju smo izvedeli, da imamo na Vrhniki dve demenci prijazni točki: trgovina Lidl in Dom upokojencev Vrhnika.  

Ti točki sta namenjeni osebam z demenco, njihovim svojcem ter vsem drugim v lokalni skupnosti, ki zaradi narave dela prihajajo v stik tudi z osebami z demenco. Na demenci prijaznih točkah lahko poiščejo informacije ter se seznanijo z načini in postopki komuniciranja ter usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov. Osebam z demenco in njihovim svojcem je v okviru društva namenjena posvetovalnica (https://www.spomincica.si/posvetovalnica), kjer nudijo svetovanje, pogovor in razbremenjevanje stisk, tako osebno, po telefonu, kot tudi preko video povezave in elektronske pošte.

Glede na razširjenost demence in potrebe po informiranju ter pomoči svojcem bi si želeli še več informacijskih točk v bližnji okolici.

Dr. Katica Pevec Semec, članica Upravnega odbora U3ŽO Vrhnika.

Oglejte si tudi