Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Spominski pohod na Triglav in zaključna slovesnost na Pokljuki na Rudnem polju

Člani Združenja borcev za vrednote NOB Vrhnika s prijatelji smo se 13. julija na Rudnem polju na biatlonskem stadionu udeležili 28. svečanosti v spomin pohoda partizanskih patrulj, ki so se leta 1944 povzpele na vrh Triglava, ter kot znak odpora, slovenstva in antifašizma razvile slovensko zastavo z rdečo zvezdo svobode.
Prireditev je posvečena tudi policistom in teritorialcem, ki so nam obranili domovino leta 1991, ter pogumnim alpinistom, ki so kljub več metrom snega junija 1991 na vrhu Triglava ob Aljaževem stolpu v čast samostojne in neodvisne Slovenije postavili slovensko narodno zastavo.  Vsi vrhničani, smo bili še toliko bolj veseli in ponosni, saj so trije predstavniki našega združenja, praproščak Vojko Jerina, Milan Šulek in Jaka Trček ponesli prapor Združenja borcev na Kredarico, pot na Triglav pa je bila zaradi obilice snega zaprta (podobno kot v letu 1991). Skupaj z ostalimi pohodniki, so ga prinesli na zaključno slovesnost na Rudnem polju, kjer jih je pričakala postrojena Gardna enota Slovenske vojske, z avplavzi pa so jih pozdravili predsednik ZZB NOB Slovenije Janez Stanovnik, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik PVD Sever Miha Molan, predsednica vlade RS Alenka Bratušek in več kot pettisoč udeležencev svečanosti. Zaključne prireditve se je udeležila tudi Angelca Vidic - Vlasta, ki se je leta 1944 povzpela na Triglav kot pripadnica partizanske patrulje.

Vsi prisotni smo z navdušenjem pozdravili 112 praproščakov in skoraj 700 pohodnikov iz vse Slovenije in še živeče borce Prešernove brigade. Ob opaznem ˝pomanjkanju˝ političnih obrazov, pa je bučen aplavz doživel ˝oče naroda¨ Janez Stanovnik. Slavnostna govornica Alenka Bratušek je svojem govoru še posebej opozorila, da so si v vladi postavili vprašanje, ali zmorejo s svojim delom ustvariti boljše možnosti za delo, šolanje, zdravje. Poudarila je ¨da če vlada tega ne zmore, se moramo ne le prerazporediti, ampak tudi umakniti˝.

Navdušeno smo prisluhnili programu in svetovno priznanemu opernemu pevcu Janezu Lotriču, za odlično izvedbo pesmi ˝Oj Triglav moj dom˝, harmonika pa je še dolgo odmevala pod vrhove pokljuških smrek in vzdušje je bilo nepopisno – kot partizanske  pesmi, ki so spremljale to množično srečanje.

Po končani proslavi  smo skupaj z našimi ˝triglavci˝ odšli na dobro kosilo na Zatrnik, nato pa smo se  dobre volje odpravili proti Vrhniki.

 

Andreja Nikolić

 

V mesecih aprilu, maju, juniju in juliju so okrogle obletnice in častitljive jubileje praznovali člani Združenja borcev za vrednote NOB Vrhnika:

Julija Celarc, Lesno brdo, 1919

Antonija Novak, Zaplana, 1920

Anton Krašovec, Vrhnika, 1921

Marija Novak, Sinja gorica, 1921

Cvetko Carli, Verd, 1922

Slavko Kogoj, Vrhnika, 1922

Jožefa Buh, Dom upokojencev Vrhnika, 1923

Nikola Komljenović, Dragomer, 1923

Tilka Milek, Verd, 1923

Antonija Sečnik, Log, 1923

Valerija Sterle, Dom upokojencev Vrhnika, 1923

Vekoslav Gregorka, Blatna Brezovica, 1928

Ema Obid, Vrhnika, 1928

Jože Tršar, Vrhnika, 1928

Ivanka Gabrovšek, Vrhnika, 1943

Leon-Marjan Možina, Stara Vrhnika, 1943


Vsem jubilanton iskreno čestitamo za visok jubilej, želimo zdravja in dobrega počutja.

Čestitke pa veljajo tudi vsem drugim, ki so v tem času praznovali rojstni dan.

Oglejte si tudi