Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Pohod od Umaga do Markovca

Tokrat nas je Roman peljal na začetek IPP (Istarski planinarski put), ki poteka od Umaga do Crne Punte v Kvarnerju. Lansko leto spomladi smo prehodili del te poti, ko smo obiskali Žbevnico in Gomilo v Čičariji.

Pohod smo pričeli v kraju Crveni vrh in krenili po markirani poti najprej po asfaltni cesti proti morju, nato pa zavili na razgleden kolovoz, ki vodi proti vzhodu nad obalo Piranskega zaliva.

Ustavili smo se pri ostankih cerkve Sv. Petra. Cerkev je prvič omenjena leta 1320, stala je na mestu prazgodovinskega objekta, v prvi polovici XIX. stoletja je bila opuščena, kasneje se je uporabljala kot staja za živino, danes so ohranjeni samo zunanji zidovi z okenci in polkrožna apsida pokrita s kamnitimi ploščami.

Nadaljevali smo pot mimo Kanegre in kmalu stopili na traso "Paranzane", znamenite ozkotirne železnice, ki je povezovala Trst s Porečem. Obratovala je med letoma 1902 in 1935. Ustavili smo se na razglednem mestu "Paranzane", od koder je najlepši razgled po Piranskem zalivu. Na žalost je burja, ki je pihala par dni prej, odpihnila skoraj vse liste žarečega ruja.

Po postanku smo se povzpeli še na 162m visoki hrib Markovac, ki je ponujal še lepši pogled na zaliv, v daljavi smo videli celo Triglav in Krn, od bližnjih vrhov pa Nanos, Vremščico, Slavnik in Žbevnico.

Pohod smo zaključili v Plovaniji, kjer smo se malo okrepčali, nato pa smo se z avtobusom odpeljali v Kaštel, staro vasico na hribčku, od koder je lep razgled na dolino Dragonje. Kaštel je bil naseljen že v prazgodovini, za časa Rimljanov je bila tukaj utrdba, danes je v starem jedru na vrhu hriba restavracija z visoko kakovostno ponudbo.

Preživeli smo lep dan in spoznali čudovito razgledno pot z mnogimi zanimivostmi.

Besedilo:     Viktor Repnik  

Fotografije: V. Repnik

Oglejte si tudi