Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
15°C
8°C
JUTRI
15°C
5°C
8039

Župan sprejel predstavnike nekdanje MSNZ

Vrhnika, 30. september – Ob 30. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite Republike Slovenije je župan Daniel Cukjati na Tržaški 1 sprejel lokalne predstavnike te nekdanje obrambne strukture. Na obisku so se pomudili Ivan Hvala, tedanji namestnik komandanta vrhniške milice; Karlo Nikolavčič, tedanji referent za popolnjevanje kadrov na občinskem oddelku za ljudsko obrambo; Franjo Suhadolnik iz Dola pri Borovnici ter Jože Šušteršič z Vrhnike, ki sta namenila objekte za hrambo orožja; Jože Molk, tedanji poveljnik območne TO ter Janez Čerin, namestnik načelnika Manevrske strukture narodne zaščite na Vrhniki. 

Župan se je zahvalil za njihov doprinos k samostojnosti naše države, sploh v časih, ko so s svojo tajno dejavnostjo hodili po robu lastne varnosti. »Žalosti me, da mladi skoraj nič ne vedo o teh dogodkih izpred treh desetletij, ki so nas pripeljali do tistega večera, ko je v Ljubljani in na Vrhniki zadonela slovenska himna.« Sogovorniki so se strinjali, da mladi malo vedo o pred-osamosvojitvenih dogodkih ter o osamosvojitveni vojni in da jih je težko – kljub poskusom – nagovarjati. Upajo, da bodo nove elektronske vsebine, ki jih načrtujejo, dosegle tudi mlajše bralce. Sicer pa so gostje spregovorili o osebnih izkušnjah tistih dni ter izrazili upanje, da se s podobnimi občutki ne soočijo nikoli več.  

Vrhniška manevrska struktura narodne zaščite bo svoj praznik obeležila to nedeljo pri spomeniku pred Črnim orlom, ki ga je postavila pred desetimi leti - ob 20. obletnici. 

 

Gašper Tominc

 

Kdo je Manevrska struktura narodne zaščite Republike Slovenije? 

Sredi maja 1990 je Teritorialna obramba RS morala predati lastno orožje v skladišča pod nadzorom JLA. Na Vrhniki je bilo orožje preseljeno v skladišče nadrejenega štaba v vojašnico JLA v Rojah, kasneje pa v vojašnico JLA na Stari Vrhniki. Grozilo je, da v primeru agresije JLA, TO ostane golih rok, nezmožna obrambe. Za nameček tedanje državno vodstvo TO ni vzbujalo zaupanja pri osamosvojiteljih, zato se je iskala vzporedna obrambna organizacija, prežeta z ljudmi, ki so bili predani osamosvojitvenim procesom. Organizirala se je manevrska struktura narodne zaščite, ki se je kot tajna vojaška organizacija začela pripravljati za (morebitni) neposredni spopad z JLA (izdelava vojnih načrtov, zbiranje obveščevalnih informacij, organizacija osamosvojitvenih sil, vzpostavitev tajnih skladišč orožja in vojaške opreme…). Konec septembra 1990 je Slovenija prevzela vse pristojnosti nad Teritorialno obrambo, ki ji je nemudoma spremenila organizacijsko strukturo, vanjo pa je bila v začetku oktobra vključena tudi mreža manevrske strukture narodne zaščite, ki je bila hkrati s tem tudi ukinjena.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi