Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Veliko vprašanj, malo odgovorov

Vrhnika, 23. februar – V občinski sejni sobi se je sestala ekipa državnega sekretarja Ministrstva za notranje zadeve Boštjana Šefica z županom, občinskimi svetniki, Civilno zaščito, predstavniki krajevnih skupnosti, ravnateljicama šole in vrtca, Policije in Zdravstvenega doma Vrhnika. V dobri dve uri in pol dolgem pogovoru je bilo Šeficu postavljenih vrsto vprašanj, na katere je poskušal sogovornik odgovoriti, a prisotni so menili, da pogrešajo konkretne odgovore. Na koncu je bilo sklenjeno, da jih bo ministrstvo pripravilo do naslednje občinske seje v začetku marca.
Šefic je povedal, da so na Vrhniki nastanjeni begunci, ki so na poti pri severni meji ali pa bodo bili vrnjeni v državo izvora. Ko so nastanjeni in identificirani, se lahko prosto gibljejo tudi  zunaj centra,  česar jim po obstoječi zakonodaji ni mogoče preprečiti. Šefic je dejal, da ni mogoče natančno povedati, koliko časa bodo v centru, vendar gre prej za vprašanje nekaj dni kot pa tednov. Prvi begunci so v vrhniški center prišli v petek, 19. februarja, in sicer jih je bilo 84. Nato so jih v ponedeljek pripeljali še 50, a jih je hkrati ponoči tudi 31 odšlo. Imajo namreč vso pravico, da center zapustijo. Vsak izhod in prihod beguncev, naj bo podnevi ali ponoči, beleži Policija na vhodu v center.


Nameščene ranljivejše skupine
V centru, ki ima okoli 840 možnih namestitev, so trenutno nameščene družine. Prvenstveno naj bi bil center zaradi svoje lege namenjen njim in ne samskim moškim. Pa vendar je številne sogovornike zanimalo, kolikšna je  največja številka, ki bi jih center lahko sprejel. Šefic se glede tega ni želel izjasniti. Vprašanje je letelo tudi na predstavnike Policije, kolikšna je kvota beguncev, ki bi jo možje postave lahko obvladovali, a je bilo odgovorjeno, da trenutno situacijo (število) obvladujejo. Res pa je, da je težko govoriti, ker je vse odvisno od razmer, s katerimi bi se spopadli. Predstavnik Policije je dejal, da je v centru 24 ur na dan prisotnih šest policajev, hkrati pa ves čas patruljirata tudi dve mobilni patrulji.

Begunski center ob šolskih poteh
Precej vroče krvi je bilo glede šolskih poti, ki potekajo v neposredni okolici centra. Tako ravnateljica Slomškove šole kot nekateri drugi prisotni na okrogli mizi, ki so hkrati tudi starši, so izrazili bojazen nad tem dejstvom. Ker beguncem ni mogoče prepovedati prostega gibanja, je bilo načeloma dogovorjeno, da bodo nastalo situacijo poskusili omiliti na način, da bi v jutranjih urah, ko otroci prihajajo v šolo, med begunce delili zajtrk in jih tako zadržali v centru. Popoldne, ko se otroci vračajo, pa kosilo. Šefic je dejal, da bodo razmislili tudi o skrajnem predlogu, da bi za otroke uvedli prevoz z avtobusom.

 

Starši ne želijo vpisovati otrok v vrtec v bližini centra
Ravnateljica Vrtca Marta Samotorčan je opozorila Šefica, da starši razmišljajo o izpisih (in premestitvah) otrok iz vrtčevskih enot Barjanček in Žabica, ki sta tik zraven begunskega centra. Dejala je še, da bodo v novem šolskem letu verjetno imeli  manjši vpis v omenjeni enoti. Šefica je še spomnila na obljubo šolske ministrice, ki se je jeseni mudila pri ogledu vrtca in tudi ona menila, da je lokacija centra zavoljo bližine centra neprimerna. Vrtec ima zaradi bližine centra ves čas obratovanja po dva varnostnika, ki naj bi ju plačala država. Varnostnik je tudi v OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika.


Stari Vrhniki se zdi lokacija ponesrečena

Jani Krvina, predsednik KS Stara Vrhnika, na katastru katere stoji center, je menil, da je lokacija begunskega centra neposrečena, saj je obdana s hišami ali javnimi objekti. »Kateri objekt je glede na to sploh še manj primeren kot vrhniški,« se je v luči lokacije spraševal svetnik Daniel Cukjati. Natašo Grom, tudi svetnico, je zanimalo ali so begunci zdravniško pregledani. Odgovorjeno je bilo, da ne sistematično vsi po vrsti, pač pa tisti, ki za to zaprosijo ali pa že na zunaj kažejo bolezenske simptome.
Kar nekaj sogovornikov je izrazilo mnenje, da so slabo informirani o dogajanju v begunskem centru in da je tokratni sestanek več mesecev prepozno. Po njihovem mnenju bi moral biti že lani jeseni, še preden je prispela prva skupina beguncev.

Nova lokacija centra na Raskovcu?
Po dobrih dveh urah pogovora je na koncu župan prebral stališča prisotnih: da je trenutna lokacija centra neprimerna in da se poskusi poiskati novo, na primer vojašnico na Raskovcu; da bi bilo v centru nastanjenih do največ 150 oseb; da se država bolj potrudi pri informiranju občine glede begunske problematike na Vrhniki ter da Ministrstvo za notranje zadeve do naslednje izredne občinske seje pripravi stališča do teh predlogov oziroma posreduje svoje predloge.


Na pogovoru je bilo s strani nekaterih prisotnih čutiti nezadovoljstvo, češ da srečanje ni prineslo nobenih konkretnih rešitev ali pa jih je zelo malo. Večkrat je bilo izpostavljeno tudi vprašanje, kdo bo prevzel odgovornost, če bo s strani beguncev vendarle  nastal kakšen incident, a ni bilo konkretnega odgovora. Šefic je dejal le, da razume njihovo skrb in da nikoli ne more izključiti možnosti, da ne bi  nastal incident, a da vendarle ne gre vsepovprek obsojati begunce.


Gašper Tominc



Oglejte si tudi