Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Upravno sodišče zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe Kemisu

Občina Vrhnika zainteresirano javnost obvešča, da je družba Kemis d.o.o. na Upravno sodišče Republike Slovenije vložila tožbo zoper izdano odločbo Inšpektorata za okolje in prostor, ki je ugotovil, da objekt C predstavlja nelegalno gradnjo. Skupaj s tožbo je Kemis d.o.o. vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, po kateri bi se odreditev vseh ukrepov v zvezi z nelegalnim objektom C (vključno s prepovedjo uporabe tega objekta in odklopa tega objekta od objektov gospodarske javne infrastrukture) prestavila na čas v prihodnosti, ko bo sodba Upravnega sodišča postala pravnomočna.

Občina Vrhnika je v začetku maja odgovorila na predlog za izdajo začasne odredbe in s svojimi argumenti prepričala Upravno sodišče, ki je v sredo zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe Kemisu, kar pomeni, da bi še naprej veljali vsi ukrepi in prepovedi, ki jih je v svoji odločbi predvidel Inšpektorat za okolje in prostor. Prav tako je posebej pomembno, da je Upravno sodišče v obrazložitvi svoje odločitve navedlo, da celoten objekt Kemis (torej tudi objekta A in B) trenutno ne smeta delovati, česar družba Kemis d.o.o. sicer še vedno ne upošteva, kar bi v končni posledici lahko imelo tudi znake kaznivega dejanja.

V petek, 15.5.2020 je MOP, ponovno zaradi formalnih pomanjkljivosti, vrnil odločanje glede legalnosti objekta A gradbenemu inšpektoratu v ponovni postopek, pri čemer je MOP tudi tokrat poudaril, da je objekt A nelegalna gradnja in od inšpektorata ponovno zahteva zgolj to, da ugotovi, ali gre pri gradnji za novo gradnjo ali za rekonstrukcijo in ustrezno prilagodi ukrepe (delna ali odstranitev v celoti). Prav tako je lahko samo enaka tudi posledica glede prepovedi opravljanja dejavnosti.

Zaradi navedenega Občina Vrhnika sedaj pričakuje, da bo gradbeni inšpektorat končno upošteval relevantno zakonodajo in sodno prakso kot predstavljeno s strani MOP ter v določenem 30-dnevnem roku ugotovil, da objekt A predstavlja nelegalno zgrajeno novo gradnjo, vključno z zakonsko predvidenimi posledicami prepovedi opravljanja dejavnosti. Odločba glede objekta B in pa odklopa vode ter elektrike iz objekta C sta istočasno postali dokončni v upravnem postopku.

V naslednjih dneh bo Občina Vrhnika odgovorila tudi na tožbo družbe Kemis d.o.o. in tako še naprej aktivno zagotavljala varnost svojih občanov in občank.

 

Občina Vrhnika

 

Oglejte si tudi