Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Srebrni plaketi za zbora in priznanje župana za štab CZ

Vrhnika, 9. maj – Medtem ko je praznovala vsa Evropa, je bilo slavnostno tudi na Vrhniki. V Cankarjevem domu je na dan rojstva največjega slovenskega pisatelja, ki je obenem tudi občinski praznik, potekala slavnostna akademija, na kateri je župan podelil posebno priznanje občinskemu štabu Civilne zaščite in srebrni plaketi Oktetu Raskovec ter Cerkvenemu mešanemu pevskemu zboru sv. Pavla Vrhnika.
Kar nekaj vrhniških stavb je zraslo pred 110 leti, kot na primer mlekarna, današnja občinska stavba, stara šola…, ki so dodobra spremenile podobo Cankarjevega mesta. Nekaj podobnega se dogaja tudi zadnja leta, je v svojem govoru spomnil župan Stojan Jakin, kajti Tržaška cesta dobiva z obnovljenimi stavbami novo podobo – predvsem prijetnejšo na oko. Namesto starega objekta IUV je zrasla moderna firma Siliko, čez cesto »raste« Kulturni center Vrhnika. »Naprej ob cesti smo prenovili enoto vrtca – Komarček, novo podobo ima dom krajevne skupnosti, lastnik je lepo prenovil tudi Kunstljevo vilo.« Kot je dejal župan, so bili nekateri objekti v občinski lasti obnovljeni tudi z evropskim denarjem, sedaj pa na prenovo čakata še Cankarjev dom in Glasbena šola Vrhnika. »Če bi Cankar danes živel, bi bil zagotovo ponosen na prenovljeni pogled na Tržaško cesto,« je sklenil svoj govor prvi mož občine.
Bistvo vsake slavnostne akademije so priznanja, s katerimi se občina zahvali bodisi občanom bodisi organizacijam za njihov trud, s katerim na svoj način bogatijo življenje v lokalni skupnosti. Občinski svet Vrhnike se je letos odločil, da srebrno priznanje podeli zboroma, župan pa se je na podlagi odloka o podeljevanju priznanj odločil še za posebno priznanje – »priznanje župana Občine Vrhnika«. Prejel ga je štab občinske Civilne zaščite, ki je februarja ob žledolomu vodil 14 dnevno intervencijo. Priznanje je sprejel Viktor Razdrh, vodja štaba, ki pa je dejal, da ne gre samo njemu zahvala, marveč celotni ekipi in na oder povabil še ostale člane. Kot je bilo rečeno v obrazložitvi, je Štab CZ Občine Vrhnika s timskim delom ter razumnim in tehtnim odločanjem upravičil zaupanje župana in reševalcev na terenu.
Srebrno plaketo je prejel Oktet Raskovec, v imenu katerega ga je prevzel Aleš Kovač. Oktet je nastal leta 1992 iz »tovarniških« zborov Liko in IUV, ki je najprej deloval kot kvartet. Nekoč in danes so ga oziroma ga sestavljajo: Jože Drenik, Mitja Drašler, Blaž Tomšič, Janez Lenarčič, Miran Kržmanc, Janez Mesec, Aleš Kovač, Tone Jurjevčič, Janez Nagode, Peter Molk, Franci Končan, Klemen Šiberl in Mitja Kavčič. Oktet niza številne nastope v domačem kraju, okolici in tujini ter pridobiva ugodne kritike strokovnjakov, kar priča o njegovi kvaliteti. Predlagatelj priznanja je bil Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.

Drugo srebrno plaketo je v imenu cerkvenega mešanega pevskega zbora prevzela Maruša Tomšič. Zbor je lansko leto obeleževal tri desetletja obstoja v sedanji sestavi (čeravno ima dve stoletji dolgo tradicijo) in v dekaniji Vrhnika velja za najboljšega. Čeprav je njegova prvenstvena naloga petje in sodelovanje pri bogoslužju, s koncerti gostuje doma in v tujini. Njihove nastope so snemali in prenašali po televiziji, ob 20. in 30. letnici zbora pa so izdali tudi zgoščenki. Predlagatelj priznanja je bil Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.
Kulturni program večera so s pesmimi obarvali kar nagrajenci sami – cerkveni zbor in oktet, v obliki recitatorke oziroma bralke Cankarjevih del pa dramska igralka Mojca Funkl. Prireditev je povezovala Mirjam Suhadolnik. Po tradiciji so slavnostno akademijo, ki so se jo udeležili tudi župani sosednjih občin, poslanka Alenka Bikar in častni občani Vrhnike, začeli in zaključili z mimohodom praporjev lokalnih društev.  

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi