Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
-1°C
-2°C
JUTRI
1°C
-3°C
Deli
11668

Slovo rdeče bukve

Danes se od zgodnjih jutranjih ur v parku v središču mesta mudijo delavci Vrtnarstva Hlebec, ki imajo kar veliko opraviti z rdečo bukvijo v parku pred Kavarno park. V pomoč jim je visoko dvigalo firme Dvig, ki skrbi za nadzorovano padanje debelejših in večjih kosov drevesa, ter gasilci PGD Vrhnika, ki z avtolestvijo nudijo delavcem primerno višino. Vrtnarstvo Hlebec bo bukev požagalo in odstranilo parobek, na njeno mesto pa bodo zasadili okrasno drevo japoniko.

Rdeča bukev je po navedbah Zavoda RS za varstvo narave odmrla zaradi del na rastišču, ki so obsegala betoniranje in izkop. To je pripomoglo k slabšanju stanja drevesa, ki se je končalo s propadom naravne vrednote. Z znanimi ukrepi drevesa ni več mogoče sanirati, saj je odmrlo. Rdeča bukev je bila spomenik lokalnega pomena. (gt, foto: gt)

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Damjan Debevec 09. 08. 2018

V Odloku o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za prenovo mestnega jedra Vrhnike (del Tržaška cesta – Cankarjev trg) z dne 18.5.2017 je v 27. členu za “Objekt Park pri Mlečni”: “Obstoječe tlakovane površine (dostop do objekta Tržaška cesta 3a, gostinski vrt) ni dovoljeno povečati. Ohrani se povezovalna pešpot od Tržaške do Stare ceste. Pešpot je peščena ali tlakovana skladno z ureditvijo Tržaške ceste. Višinska razlika mora biti premoščena zvezno, brez stopnic. Med pešpot in slepo fasado objektov Tržaška cesta 7 in 7A se postavi urbana oprema (klopi, koši za smeti). Ob slepi fasadi je možna postavitev enostavnega stojala (drogovi, nitka) za občasne razstave likovnih del. Peščena pešpot razdeljuje travno zelenico na dve polovici. Pešpot se lahko zoži. Travne zelenice se v celoti zatravi. Tratne površine se od peščenih loči z robniki. Gradnja objektov ali ureditev otroškega igrišča ni dovoljena. Možna je postavitev ene skulpture manjšega formata. Moteča in likovno nekvalitetna je postavitev lesene skulpture, ki bi jo bilo potrebno odstraniti. Oblikovanje mora biti podrejeno ohranjanju zavarovane bukve in nadomestne saditve odstranjenega zavarovanega ginka. Ohranja se obstoječa drevesa, še posebej maklure ob pešpoti in rdečo bukev. Vse ureditve morajo biti podrejene ohranjanju rdeče bukve (naravna vrednota) – posegi v tla le izven območja koreninskega sistema. Živa meja ob robu parka se lahko odstrani.” Torej, ohranjale naj bi se le obstoječe vrste. Ali so prostorski akti le za navadne občane?

Digitalni marketing v Slovenij