Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Vrhnika, 26. december - Občinska proslava ob zadnjem prazniku v koledarskem letu je potekala na Sodnijskem trgu, kjer je bil govorec župan Stojan Jakin, ki je spomnil na pomanjkanje enotnosti, čeprav nam je ravno ta odprla vrata do nove države.
»Popolnoma jasno je, da se ob razdeljenem ljudstvu, ki si zaradi šibkosti ne more prav pomagati, mnogo lažje sumljivo lastnini, prilašča premoženje in sploh, lahko bi rekli, ribari v kalnem. Odgovor na to so razne na novo nastale stranke, ki pa po zasedbi oblasti pričakovanj množice ne zadovoljijo in zopet se vračamo na začetek. Pri tem je zanimivo tudi dejstvo, da nove stranke že v imenu ne poudarjajo neke usmeritve, pač pa svojega liderja. Kot nas uči zgodovina, takšne rešitve niso trajne, pač pa tovrstnim strankam hitro pade podpora ljudstva in stranka se izgubi v sivini dnevne politike.« Župan je v svojem govoru med drugim še omenil, da je občina samo v letošnjem letu dobila preko 5 milijonov evropskih in državnih

sredstev. »Z mojim predhodnim sloganom smo Vrhniki povrnili ogled, saj je bilo izpeljanih kar nekaj odmevnih projektov.« Omenil je izgradnjo tržnice, novega vrtca, kulturnega centra, energetsko sanacijo glasbene šole, posodobitev zdravstvenega doma in nekaterih cestnih povezav, izgradnjo čistilne naprave, pristop k družini zero waste in obnova Cankarjevega doma. Od začrtanih projektov, ki naj bi ugledali luč v prihodnjih letih, pa so izgradnja doživljajskega središča Ljubljanice, kanalizacije, nadaljevanje posodobitve cestnih povezav in izgradnja pločnikov, začetek del na severni in južni obvoznici, ustanovitev start-up centra, delna sanacija vodovoda... Uresničitev teh projektov je po njegovem odvisna tudi od širše podpore javnosti, nenazadnje pa bo ključno sodelovanje tudi občinskega sveta, »... od katerega ne pričakujem zgolj deklarativne podpore in demagoških prijemov na sejah in v medijih, pač pa tudi konkretne rešitve.«

Dobre pol ure dolg program je tako kot vsako leto počastil zbor praporščakov in uniformiranih predstavnikov, za kulturno plat so poskrbeli Pihalni orkester Vrhnika ter pevka ljudskih pesmi Melani Popit in kitarist Mark Žakelj. Začete proslave se je že 16. sovpadal s prihodom pohodnikov, ki so se zjutraj odpravili na slabih šest ur dolg spominski pohod Cankarjeve matere z Vrzdenca do Vrhnike. Preko 150 pohodnikov je tako na svoj način, s pohodom in povezovanjem dveh občin (Vrhnika, Horjul) obeležilo spomin na rojstni dan Neže pivk (29. december 1843) in na praznik dan samostojnosti in enotnosti. V skladu s tradicijo so po koncu proslave trije pohodniki odnesli ikebano s prizorišča proslave na grob Cankarjeve matere.
Pri izvedbi proslave in pohoda so sodelovali Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske, občini Horjul in Vrhnika, PD Horjul, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, območno veteransko združenje Vrhnika – Borovnica, lokalno policijsko veteransko združenje, krajevni skupnosti Ligojna in Stara Vrhnika, ZIC ter lokalni aktiv kmečkih in podeželskih žena.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi