Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Pitna voda iz zraka? Kje? Pri koči na Planini.

Vrhnika, 29. september – Vsi vemo, da je voda v zraku, a nekako ni v človeški predstavi, da bi pitno vodo pridobivali iz te materije. No, za Roberta in Aljaža Slavca (oče in sin) taka ideja ni bila nenavadna – še več: idejo sta uresničila. Pri koči na Planini nad Vrhniko sta postavila prototip avtomata za proizvajanje vode iz zraka. Pritisnete na gumb in že lahko pijete svežo, hladno in čisto vodo.
 

Zgodba ima srednješolski začetek. Aljaž, bodoči strojni inženir, je pred dvema letoma dejal, da bo za maturitetno nalogo delal napravo, ki bi proizvajala elektriko. Z očetom Robertom, ki je strojnik, sta izdelala napravo s solarnimi celicami in vetrnimi turbinami, ki je proizvajala električni tok. »Po izdelani napravi sva začela razmišljati, kaj pa sedaj. Napravo je potrebno nekako smiselno uporabiti. Odločila sva se, da bi naprava odstranjevala trdne delce iz zraka. Ravno tedaj je prišlo tudi do nesreče v Kemisu in ko so nekateri videli najino napravo, so začeli spraševati, če čistiva zrak zavoljo omenjene nesreče,« pripoveduje Robert. Z napravo sta nato odšla v ljubljanski tehnološki park, kjer pa se je izkazalo, da mogoče ideja le ni zapeljana v pravo smer, saj je težko prodajati sveži oziroma čisti zrak. »Malce sva tuhtala in počasi se je kristalizirala ideja, da pa bi lahko napravo nekoliko predrugačila in nadgradila, rezultat pa bi bilo pridobivanje vode iz zraka.« Podkovana s strokovnim znanjem in velikim zanosom, jima je čez pol leta uspelo in naprava je iztisnila prve litre vode.

Avtomat »myWater« stoji na Planini, uporaba pa je brezplačna. Vaša naloga je samo, da s seboj prinesete plastenko ali stekleničko ter pritisnete na gumb. »S tem ko ljudje s seboj prinesejo stekleničko, se obnašamo trajnostno in skrbimo za naše okolje. Plastika je nenazadnje eden največjih onesnaževalcev na svetu,« pravi sogovornik.

Naprava zmore v 24 urah proizvesti približno od 25 do 30 litrov vode, odvisno od vlažnosti zraka. Zrak na Planini je že tako dober, a se kljub temu še vedno filtrira, da se iz njega odstranijo prašni ali strupeni delci. Voda ki priteče iz avtomata je zato dobra, hladna, okusna in prijetna.

Robert in Aljaž si od ideje obetata veliko. Kot pravita, če bodo ljudje uporabljali avtomat v Sloveniji, ki slovi kot zelo vodnata dežela in hkrati tudi čista, potem bo to odličen pokazatelj dobre ideje, ki jo bo mogoče tržiti tudi drugod po svetu. Vemo kakšne težave imajo nekatere države tretjega sveta s pitno vodo, zato bi jim taka naprava utegnila priti še kako prav. Robert pravi, da mu je znano, da tovrstno napravo na svetu uporabljata samo izraelska in ameriška vojska. Da je ideja lahko tržno zanimiva, pa so dokazala že povpraševanja s Kanarskih otokov, kjer imajo težavo s pitno vodo, zato bo njun naslednji projekt izdelava avtomata, ki bo zmogel pripraviti 250 litrov vode v 24 urah. Pa naj še nekdo reče, da iz srednješolskih idej ne morejo nastati projekti, ki bi lahko reševali svetovne probleme.

 

Gašper Tominc, foto: Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi