Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
14°C
-1°C
PET.
15°C
1°C
Deli
9056

Odprli nov prizidek šole

Vrhnika, 6. oktober – Od prvega septembra dalje učenci in zaposleni na Osnovni šoli Antona Martina Slomška že uporabljajo nov prizidek, s katerim so bogatejši za dodatne učilnice. Gre za veliko pridobitev za vrhniško šolstvo, ki ga tare prostorska stiska, saj so pridobili kar osem novih učilnic.

 

Gradnja se je začela lani in se v večini zaključila do prvega septembra, ko je v šolo vstopilo 530 učencev in učenk. Prostorska stiska je bila zadnja leta zelo velika, zaradi česar so se spreminjali celo šolski okoliši. Ravnateljica Darja Guzelj je na odprtju izrazila zadovoljstvo nad novo pridobitvijo, a šola le ni rešena vseh prostorskih stisk. Nujno bi potrebovala tudi večnamenski prostor, »… ki ga pa mogoče dobimo ob 20. obletnici šole.« Župan Stojan Jakin je pritrdil njenim besedam, da se obe vrhniški šoli – poleg Slomškove še Cankarjeva šola – otepata prostorske stiske in da se bo s tem moral vsekakor spoprijeti njegov naslednik. Vrhniška občina ima nižjo povprečno starost kot država, torej potrebuje zadostne vrtčevske in osnovnošolske kapacitete. A, kot je dejal župan, eno je zgradba, drugo pa je duša in znanje, ki jo šoli dajejo tako učitelji in učenci. Tu pa ima Vrhnika po njegovem kaj pokazati, saj to nenazadnje zgovorno dokazujejo državna in celo mednarodna priznanja učencev in učenk.

Kulturni program, ki je potekal v športni dvorani, so oblikovali učenci, ki so pokazali kako številne talente ima šola: glasbene, ustvarjalne in športne. Po koncu prireditve so bili starši in otroci vabljeni na slavnostno rezanje traku prizidka, za tem pa še na ogled prostorov.

Osnovna šola Antona Martina Slomška so zgradili leta 2000. Dvoizmenski pouk Cankarjeve šole, ki je bil uveden zaradi prostorske stiske (1241 učencev leta 1999) je namreč postal preveč utrudljiv za učitelje in učence, zato se je občinski svet leta 1995 odločil za gradnjo nove šole. Možnih je bilo 12 lokacij, v ožji izbor pa so prišle: Vrtnarija, Kočevar, ob Robovi, pri Domu upokojencev in Zadnja dolina. Odločili so se za lokacijo ob Robovi, blizu podjetniško obrtne cone. Projekt za novi objekt je pripravo podjetje Primis Vrhnika, prva dela na gradbišču pa so stekla marca 1997. Konec istega leta je bil v občini izveden še referendum o uvedbi samoprispevka v višini 1% plače za investicije v šolstvo za obdobje štirih let (do leta 2000): za gradnjo nove šole z večnamensko dvorano na Vrhniki in gradnjo športnih površin pri OŠ Log-Dragomer. Za uvedbo samoprispevka je glasovalo dobrih 53%, proti pa 44,14% glasujočih. Gradbinci Gradbenega podjetja Grosuplje so v osmih mesecih zgradili šolo od temeljev do strehe. Jeseni leta 1999 je bil v Našem časopisu poziv za izbiro imena šole, ki se je nato bila po tajnem glasovanju na občinskem svetu poimenovana po pisatelju, narodnem buditelju in škofu Antonu Martinu Slomšku. Izbirali so med imenovanji po Karlu Grabeljšku, Gabrijelu Jelovšku, Francetu Habetu in Antonu Martinu Slomšku, poleg njih pa še poimenovanja OŠ Barje, OŠ Breg in OŠ Vrhnika 2000. Šolska vrata so se prvič odprla 4. septembra 2000 ob 9. uri zjutraj, ko je vanjo zakorakalo 377 učencev. Slovesno so jo predali svojemu namenu 21. oktobra, njenemu odprtju pa je prisostvovalo okoli 1500 ljudi. Po osemnajstih letih je bila deležna prizidka z osmimi novimi učilnicami. Ker je gradbinec šel v stečaj, je projekt spremljalo kar nekaj težav, pri čemer pa je veliko vlogo, da se je na koncu vendarle uspešno zaključil, igral gradbeni odbor pod vodstvom Leona M. Možine.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!