Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
2°C
-2°C
JUTRI
2°C
-3°C
Deli
11533

Občina dobila EU sredstva za ureditev poti

Vrhnika, 27. februar – Občina namerava urediti kolesarsko in pešpot (skupaj s šolsko potjo) od Kulturnega centra Vrhnika do prvega odcepa za Raskovec. V ta namen je kandidirala na razpisana evropska sredstva in te dni tudi prejela sklep, da je upravičena do njih – v višini 207 tisoč evrov.

Kot je pojasnil podžupan Janko Skodlar, je celotna investicija ocenjena na nekaj več kot 1,255 mio evrov. Del sredstev, 578 tisoč evrov, bo zagotovila Direkcija RS za infrastrukturo, del občina Vrhnika – v višini 470 tisoč evrov, tretji del pa bo kot rečeno črpan iz dodeljenih evropskih sredstev v višini 207 tisoč evrov. Po besedah sogovornika, trenutno izbirajo izvajalca del, s katerim naj bi konec aprila podpisali pogodbo. Dela naj bi bila zaključena v letošnji jeseni.  

Kaj pravzaprav projekt obsega? Na regionalni cesti Vrhnika – Logatec bodo uredili štiri križišča, vključno z novim uvozom do Kulturnega centra Vrhnika, dostopanje do pokopališča in Močilnika, zavijalni pasovi, oporni zidovi, semaforiziranje prehoda za pešce pri Volčevi 27 in  drugi ukrepi za umirjanje prometa in izboljšanje varnosti.

»Cilj te ureditve je povezati dva dela Vrhnike med seboj tako, da se bo izboljšala varnost za najšibkejše udeležence v prometu, to je kolesarje, pešce, invalide in šoloobvezne otroke. Šolska pot iz Raskovca do OŠ Ivan Cankar na Lošci bo, po izvedeni ureditvi, lahko potekala po desni strani Tržaške ceste, gledano v smeri centra Vrhnike. Prečkanje regionalne ceste ne bo več potrebno. Za otroke in odrasle, ki bodo želeli po opravkih preko Tržaške ceste, pri Voljčevi 27, bo postavljen semafor z ukrepi za umirjanje prometa,« je še pojasnil Skodlar.

 

Gašper Tominc

 

Razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti je razpisalo Ministrstvo za infrastrukturo v okviru ukrepov Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 – 2020, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja«, tematskega cilja 4 »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.4. »Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne  urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi«, specifičnega cilja 1 »Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih«.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Dolfe Golob 07. 03. 2018

Pozdravljam vsak nov meter kolesarske poti. Hkrati pa predlagam da se v bodoči plan širitve kolesarskih poti doda odsek od križišča Podčelo do Fortrade na Stari Vrhniki. Ta odsek je zelo obremenjen z avtomobili iz Horjula in Podlipe(Žirov) in bi bila kolesarska pot zelo potrebna.Sicer ima tudi Horjulska občina namen kolesarsko povezati Horjul in Vrhniko.

Digitalni marketing v Slovenij