Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Nov ženski dispanzer tudi uradno odprl vrata

Vrhnika, 4. september – Po zadnjih podatkih, ki upoštevajo stanje iz začetka letošnjega leta, je v občinah Vrhnika, Borovnica in Log –Dragomer več kot deset tisoč potencialnih kandidatk za uporabo storitev ženskega dispanzerja, a na omenjenem območju je delovala le ena ginekologinja. Odprtje nove ambulante v Zdravstvenem domu Vrhnika je zato po mnenju številnih velik korak naprej, kar nenazadnje potrjuje tudi veliko zanimanje pacientk že komaj nekaj dni po začetku delovanja ambulante.
Kot je pojasnila zdravnica Lucija Sorč, dr. med. spec. ginekologije in poroda, je od odprtja minilo komaj dober teden dni, pa že imajo preko dvesto opredeljenih pacientk. »Današnje odprtje ženskega dispanzerja je mogoče majhen korak za zdravstvo v Sloveniji, a velik za zdravje žensk v naših treh občinah,« je dejal direktor Zdravstvenega doma Vrhnika Tomaž Glažar in spomnil, da je bila ginekologija pred njegovim prihodom pereč problem. Država je pred meseci le prisluhnila prošnjam zdravstvenega doma in zavarovalnica je odobrila pol programa. »Že prve dni se je pokazala upravičenost te poteze, kajti sestra Ivana in zdravnica Lucija sta zasuti s prošnjami za opredelitev.« Želja je, da bi urnik ambulante čim bolje »križali« z urnikom ginekološke ambulante Marije Ilijaš Koželj, ki ima svoje prostore v Mercatorjevem poslovnem centru v središču mesta, da bi na ta način pacientkam omogočili ginekološke storitve preko celega dneva. Še večja pa je želja, da bi zdravstveni dom dobil odobritev celega programa, kar bi pomenilo še hitrejšo možnost obravnave pacientk.

Za odprtje nove ambulante je bil potreben manjši gradbeni poseg, ki je pacientom »vzel« veliko čakalnico, kamor se je preselila ambulanta družinske medicine Jasne Kupljen, v izpraznjeno ambulanto pa se je nastanil ženski dispanzer. Skupna investicija z opremo v višini skoraj sedemdeset tisoč evrov je bila pokrita tudi s strani občin. Kot je dejal župan Stojan Jakin, so sredstva s strani resornega ministrstva vedno manjša, zato morajo občine pri investicijah pomagati po najboljših močeh. Dodal je še, da imajo občine dobrega sogovornika v vodstvu zdravstvenega doma in izpostavil sedanjega direktorja Tomaža Glažarja.

Občinam in zdravstvenemu domu je čestitala tudi v. d. generalne direktorice Direktorata za zdravstveno varstvo Anne-Marie Yazbeck, kajti po njenem je »… danes velik dan za ženske.«

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Uradne ure dispanzerja za ženske v ZD Vrhnika

PON: 7:30 – 11:30

TOR: 14:00 – 18:15

SRE: zaprto

ČET: 9:00 – 13:00

PET: 7:30 – 11:30

 

Naročanje: 01 7555140 ali na narocanje.ginekologija@zd-vrhnika.si

 

Oglejte si tudi