Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

NIJZ o zdravju v občini

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v začetku aprila izdal prikaze zdravja v vseh slovenskih občinah v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Za vrhniško občino so na splošno kazalniki ugodni, saj nekega izrazito negativnega kazalnika ni.
Poročilo pravi, da je delež oseb, ki prejemajo zdravila za krvni tlak, nižji od slovenskega povprečja, medtem ko je število obolelih za sladkorno boleznijo enako povprečju. Srčnih kapi je bilo manj od povprečja (1,5 na 1000 prebivalcev starih od 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1), tudi samomorov je manj - 7 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

Telesni fitnes otrok je blizu slovenskemu povprečju, prav tako tudi delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji. Občani se dobro odzivajo na Program Svit – presejanje za raka debelega črevesa in danke je bila 72,6%, v Sloveniji pa 64,3%, program Zora pridno obiskujejo tudi občanke – na Vrhniki so zabeležili 77,8% obisk, v Sloveniji pa 71,8%. Bolniška odsotnost je nižja za več kot en dan od slovenskega povprečja, ki je 14,4 koledarske dni na leto.

Občina beleži nadpovprečni prirast, to je 3,5%, medtem ko je slovensko povprečje 0,8%. Za pet odstotkov presega povprečno slovensko stopnjo delovne aktivnosti, tudi kakovost pitne vode je nad povprečjem.

Vrhniška občina pa sodi v povprečje na področjih umrljivosti za vsemi vrstami raka ter boleznimi srca in ožilja. Sodi v zlato sredino obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom, na področju zbolevanja za rakom na dojkah, pri prekomerni prehranjenosti otrok in pri številu starejšega prebivalstva (nad 80 let). (gt)
Povezava do dokumenta o zdravju v občini Vrhnika: KLIK.

Oglejte si tudi