Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
14°C
-1°C
PET.
15°C
1°C
Deli
15179

Kdo si želi županski stolček?

V nedeljo 18. novembra 2018 bodo redne lokalne volitve, na katerih bodo v vseh občinah volili člane občinskih svetov in župane. Mi smo nekoliko pobrskali po telefonskem imeniku in sledili govoricam v mestu, ter prišli do nekaj imen. Ker se vsi niso odzvali na naša sporočila, ne moremo reči, da so to edini kandidati, saj bo to znano šele po 18. oktobru, ko bodo tudi uradno vložene kandidature.

 

Začnimo pri vrhu. Sedanji župan Stojan Jakin po dveh mandatih odhaja iz županskega stolčka, a ne tudi popolnoma iz lokalne politike. Kot nam je dejal, bo kandidiral na listi Povezujemo Vrhniko kot kandidat za občinskega svetnika. Na njegovo mesto se po sedanjih podatkih želijo usesti vsaj trije: Daniel Cukjati, Peter Gabrovšek in še – do sedaj nedoločena oseba – iz Liste za razvoj Vrhnike in podeželja. Glede slednje si lahko na straneh Našega časopisa – v posebnem intervjuju – preberete, da še nimajo natančno določenega kandidata: ali bo to Viktor Sladič ali pa Grega Kukec. »Lista bo imela svojega kandidata za župana, imeni sta znani, za potrditev pa je še prezgodaj. Konec koncev je rok za oddajo kandidatur 18.oktober,« so nam sporočili iz liste. V listi še pravijo, da na vrednotah, ciljih in načinu izvedbe že intenzivno delajo zadnje pol leta. »Pripravljene imamo konkretne predloge dolgoročne prostorske ureditve Vrhnike, konkretne razvojno turistične projekte,  vodimo tudi intenzivne razgovore z investitorji, ki bi takoj znatno investirali v turistično infrastrukturo na Vrhniki.«

Peter Gabrovšek bo nastopal kot neodvisni kandidat s podporo liste Povezujemo Vrhniko in stranke SD. V tem trenutku, ko to pišemo (24. september), še nima vseh zbranih podpisov (kandidati jih potrebujejo malenkost več kot 100), a ni dvoma, da mu to ne bi uspelo, ker mu jih manjka samo peščica. Tudi on ima predstavitveni intervju v tej številki Našega časopisa, kjer pravi, da bodo temeljna smernica njegovega županovanja projekti in ne medsebojno rivalstvo. Bil je direktor proizvodnje v IUV, krizni menedžer v Preventovi hčerinski firmi, sedaj pa je vodja Centra za ravnanje z odpadki. »Odločitev za kandidaturo je prišla hitro, saj sem prepričan, da sem kos tudi tej nalogi. Poznam delo na občini, predvsem pa se mi zdi pomembno, da mi je blizu program sedanjega župana in njegove ekipe.«

Daniel Cukjati ima že zbrane podpise in bo ravno tako nastopal s podporo volivcev in tudi strank SDS in NSi. »Dogovarjam se za podporo še z drugimi strankami, katere pa me bodo podprle, pa je preuranjeno govoriti.« Zase pravi, da se je kot občinski svetnik s tremi mandati dodobra seznanil z delom in ustrojem lokalne samouprave ter z željami in potrebami občanov, nenazadnje se s tem področjem srečuje skoraj vsakodnevno kot zaposleni na Zavodu Ivana Cankarja za področje športa.

Sprehodili smo se še po seznamu strank in list, ki so že v občinskem svetu. Vse se bodo podale v vnovičen boj. Pri listi Povezujemo Vrhniko, ki ima v tem mandatu največ svetnikov, kar 7, da se bodo vsekakor znova potegovali na volitvah, saj niso »ena izmed tistih list ali strank, ki bi veliko govorila in malo naredila, ampak ravno obratno.« Lista podpira Petra Gabrovška. SDS ima trenutno štiri svetnike in bo kot županskega kandidata podprla Daniela Cukjatija, v SMC pa se še niso dokončno odločili koga bodo podprli. Minuli mandat ocenjujejo kot korekten in uspešen. »V OO NSi Vrhnika ocenjujemo, da smo bili v mandatu, ki se izteka, konstruktivna opozicija. V turbulentnem in negotovem obdobju, ki sta ga zaznamovali okoljska katastrofa in migrantska kriza, sta si svetnika Vinko Keršmanc in Sebastian Kovačič prizadevala po svojih najboljših močeh biti v občinskem svetu glas občank in občanov občine Vrhnika.« Nova Slovenija na letošnjih lokalnih volitvah ne bo imela lastnega kandidata za župana, pač pa je Občinski odbor je soglasno odločil, da svojo podporo nameni kandidatu Danielu Cukjatiju.

V SD se nadejajo vsaj enega svetniškega mesta več – sedaj imajo dva. SD podpira Petra Gabrovška. Desus se še ni odločil glede podpore, v SLS pa ostajajo v prvem krogu neopredeljeni do kateregakoli kandidata.

Izvedeli smo še, da dosedanji svetnik SMC Boštjan Erčulj ustanavlja svojo listo »Lista za lajf«, ki je v sklepni fazi zbiranja podpisov. Kot pravi so v njej sami mladi, saj se nanje rado pozablja. Osnovni cilj bo na izboljšanju kvalitete življenja na Vrhniki za mlade, v okviru tega pa je vzpostavitev mladinskega centra eden od osnovnih ciljev. Podpise zbira tudi Franjo Čretnik, ki bo poskusil kandidirati kot samostojen občinski svetnik. 

Na politični sceni sta se pojavili še Levica in LMŠ. Pri Levici pravijo, da svojega kandidata nimajo, »o podpori drugim pa je še za prezgodaj govoriti.« Pri Listi Marjana Šarca pa so nam sporočili, da še ne vedo natančno v katerih občinah bodo sodelovali s kandidatno listo in županskimi kandidati, saj so postopki evidentiranja še v teku. »Bolj natančne podatke bomo lahko posredovali predvidoma po 12. 10. 2018,« so še zapisali v odgovoru.

 

Gašper Tominc

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Urban Zlatoličnik 03. 10. 2018

Daniela za župana.