Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Južna obvoznica je odprta

Vrhnika, 19. september – Za promet so odprli južno vrhniško obvoznico, ki povezuje nadgrajeni priključek Vrhnika na primorski avtocesti in regionalno cesto Borovnica–Vrhnika. Obvoznica bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, v prihodnje pa bo vrhniška občina uredila še povezovalno cesto do kamnoloma Verd.
Projekt gradnje južne vrhniške obvoznice je sestavljen iz treh sklopov. Prvi sklop je obsegal gradnjo dveh novih krožišč ob avtocestnem izvozu Vrhnika. Dela v skupni vrednosti okoli 1,3 milijona evrov sta financirala direkcija za infrastrukturo in Dars, končana pa so bila že avgusta lani, ko je bila infrastruktura tudi predana v uporabo. Drugi sklop, pri katerem so bila dela končana v tem mesecu, je pomenil ureditev navezave na cesto Borovnica–Vrhnika, gradnjo dodatnega krožišča in rekonstrukcija dela regionalke med Vrhniko in Borovnico oziroma Podpečjo. Gradbena dela v tej fazi so bila vredna skoraj 2,4 milijona evrov, financirali pa sta jih direkcija za infrastrukturo in Občina Vrhnika. V obeh primerih je bil izvajalec del, za katera je bila pogodba sklenjena poleti 2021, litijsko gradbeno podjetje Trgograd.

Tretji sklop pa predvideva gradnjo povezovalne ceste med državno cesto Borovnica–Vrhnika in kamnolomom Verd, ki bo prečkala tamkajšnjo industrijsko cono. Ta del je v pristojnosti vrhniške občine, zanj pa se nadaljujejo potrebni postopki.

»Nova prometna infrastruktura, po kateri je stekel promet, bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, saj se bodo tako osebna kot tovorna vozila lahko hitreje in mimo naseljenih območij priključila na avtocesto ali na regionalno cesto Vrhnika–Ljubljana,« je na odprtju dejala ministrica Alenka Bratušek. »Prvi sofinancerski sporazum z državo je bil podpisan pred štirimi leti, tedaj ravno tako z gospo Bratuškovo. Vesel sem, da danes odpiramo ta novi priklop na avtocesto, ki je izjemnega pomena za del Vrhnike, pa tudi za Borovničane,« je na odprtju dejal župan Daniel Cukjati, ki ni pozabil omeniti zahvale Občini Borovnica, ki je podpirala projekt, še zlasti tedanji župan oziroma sedanji poslanec Bojan Čebela.
V prihodnosti je v vrhniški občini med drugim načrtovana tudi ureditev severne obvoznice, s katero se bo promet iz Logatca proti Ljubljani izognil središču kraja. Projekt, ki je ocenjen na okoli 9,4 milijona evrov brez davka, je po pojasnilih direkcije za infrastrukturo trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije. (STA/GT)

 

Obvoznica_01.jpg

Na slovesnosti ob odstranitvi zapore in sprostitvi prometa sta poleg Cukjatija med drugim sodelovala še ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in član uprave Darsa Andrej Ribič.

 

Obvoznica_02.jpg

Po novem v Verdu tudi zelene smerne table.

Oglejte si tudi