Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
17°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
6291

Gradila se bo južna obvoznica

Direkcija RS za infrastrukturo je sredi marca objavila javno naročilo za graditev delov južne obvoznice. Kot pravi župan Daniel Cukjati, se bo gradnja predvidoma začela že letos.

»Življenje številnih se bo v Verdu izboljšalo, prometnih zamaškov pri Črnem orlu ne bo več,« je objavo na portalu javnih naročil pokomentiral župan Cukjati. Država se je namreč odločila, da bo začela z gradnjo dveh sklopov južne obvoznice, ki bo potekala po javni poti, ki vodi do Bajerjev in se tam navezala na avtocesto.

Dolga zgodovina

Direkcija RS za infrastrukturo je že leta 2007 izdala študijo variant obvoznice Vrhnika, s katero je bil določen koridor južne povezovalne ceste. Leta 2015 je bila izdelana idejna zasnova za južno povezovalno cesto od Verda do Ljubljanice, ki bi razbremenila promet skozi strnjen del naselja Verd in skozi center mesta Vrhnike. V želji po rešitvi vse bolj kritične prometne situacije skozi naselje Vrhnika je občina pristopila k pripravi akcijskega načrta, v sklopu katerega so bile že izdelane strokovne podlage in študije variant ter zagotovljena ustrezna planske podlage v OPN. Tako je nastal projekt s preureditvijo avtocestnega priključka in dveh novih povezovalnih poti.

Tri krožišča in dve novi cesti

Projekt predvideva izgradnjo dveh novih krožišč: eno na mestu nekdanje cestninske postaje ob izvozu/uvozu na avtocesto, drugega pa na zahodni strani avtoceste. Nato prekategorizira cesto, ki je sedaj javna pot do bajerjev, v državno cesto in se jo skladno s tem primerno razširi. Na mestu kjer se naslanja na že obstoječo državno cesto Vrhnika-Borovnica bodo zgradili še tretje krožišče. V končni fazi pa je predvidena še gradnja povezovalne ceste skozi območje zemljišč Lika Vrhnika. Ker gre za obsežen projekt, je ta razdeljen na tri sklope. V prvem bodo gradili krožišča pri avtocesti, v drugem povezovalno cesto z Bajerjev do državne ceste Vrhnika-Borovnica, v tretjem pa povezovalno cesto čez dvorišče Lika.

Lopato naj bi zakopali že letos
Kot je pojasnil župan Cukjati, naj bi lopato zasadili že letos za izgradnjo krožišč. »Računamo, da bo gradnja prvega in drugega sklopa končana naslednje leto, če le ne bo kakšnih presenečenj.« Prvi sklop je v domeni države, pri povezovalni cesti z Bajerjev in izgradnji krožišča pa bo zraven morala sodelovati tudi občina. V ta namen ima za to letos rezerviranih 100 tisoč in za naslednje leto še  576 tisoč EUR. Povezovalna cesta čez Likovo dvorišče je zaenkrat še v fazi pridobivanja lastništev in še ni dorečena finančna struktura.

Manjka še povezovalna cesto do Tojnic

Z vzpostavitvijo krožišč pri avtocesti in povezovalnih poti do Bajerjev in mimo Lika, bodo lahko do središča mesta dostopala vozila iz Borovnice in tovornjaki iz kamnoloma mimo strnjenega dela naselja Verd. V končni fazi je predvideno da se bo povezovalna cesta do Bajerjev pri slednjih s pomočjo novega mostu čez Ljubljanico navezala na industrijsko cono v Tojnicah. Župan ne želi napovedovati termina, kdaj bi se to lahko zgodilo. »Težko rečem kdaj, ker občinska blagajna ni neomejena. Računam na evropska sredstva, kar pa je odvisno od razpisov in njihovih pogojev.«

Gašper Tominc


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi