Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vrhniški gasilci praznovali 140-let

Vrhnika, 14. julij – Skozi središče Vrhnike je potekal svečani mimohod gasilcev in njihovih vozil – v čast 140. obletnici delovanja PGD Vrhnika. Po paradi se je prireditev nadaljevala na asfaltni ploščadi v športnem parku, kjer so v svojo sredo z blagoslovom sprejeli novo društveno avtocisterno, pa uradnem delu pa so gasilci pripravili še veselico z živo glasbo.
Na slavnostnem odru se je zvrstilo kar nekaj govornikov. Zbrane je naprej nagovoril Albin Vidrih, predsednik PGD Vrhnika, ki je na kratko predstavil investicijo: 272 tisoč evrov je stalo vozilo GVC 16/25, večji del sredstev je prispevala občina, del (88 tisoč) pa so zbrali sami. Zahvalil se je vsem donatorjem in posameznikom, ki so prispevali sredstva ter pojasnil, da bodo gasilci verjetno še potrkali na vrata vaših domov, saj načrtujejo tudi prenovo gasilskega doma. Avtocisterna je v garaži doma že nekaj mesecev, za njo pa je tudi že nekaj intervencij. Vinko Keršmanc, predsednik Gasilske zveze Vrhnika je dejal, da je za varno in učinkovito delo nujno potrebna dobra gasilska tehnika, gasilci pa morajo z njo tudi rokovati. Ni dvoma, je menil, da gasilci PGD Vrhnika to dobro obvladajo in da je investicija upravičena. Z njim se je v svojem nagovoru strinjal tudi župan Stojan Jakin in izrazil spoštovanje do lokalne gasilske zveze, hkrati pa podal upanje, da bo tudi njegov naslednik cenil gasilsko delo in prizadevanje – kot ga on. O prihodnosti gasilstva je spregovoril tudi najvišji predstavnik gasilstva v Sloveniji Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije. Ta je v svojem nagovoru čestital gasilcem ob jubileju, a tudi dejal, da se bo morala država zavedati prostovoljne pomoči gasilcev in to tudi upoštevati, ko se bodo z njo vršili pogovori na temo statusa gasilca.

Na prireditvi, ki sta jo kulturno obogatila Pihalni orkester Vrhnika in Oktet Raskovec, vodila pa jo je Mirjam Suhadolnik, so podelili priznanja gasilske zveze. Priznanje III. stopnje so prejeli Marko Rozman, Miha Rozman, Gašper Štirn, Nace Podlesnik, Matjaž Knapič , Doman Blagojević, Gregor Butko in Albin Vidrih. Priznanje II. stopnje so prejeli Tomaž Šuštar, Boris Strajnar, Janez Andreuzzi in Jure Jakopič. Ob jubilejnem letu je zlato plaketo s strani GZ Slovenija prejelo tudi društvo PGD Vrhnika.

Prireditev se je sklenila z blagoslovom nove avtocisterne, ki ga je opravil župnik Mohor Rihtaršič, zatem pa je sledil ogled vozila in sproščeno druženje ob zvokih žive glasbe.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi