Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Obiskali smo PŠ Bevke

Mesec oktober 2022 je za gasilce čisto poseben čas. To je mesec, ko se dogodki povezani z gasilstvom vrstijo eden za drugim. Na ulicah nas spremljajo plakati, ki opozarjajo da 'Tudi baterije lahko zagorijo'. Po radiu, televiziji in socialnih omrežjih se vrtijo prispevki povezani  z ozaveščanjem javnosti o pomenu pravilne uporabe in rokovanja z izdelki, ki vsebujejo litij-ionske baterije. Opozarjajo tudi na to, da je tovrstne baterije zelo težko pogasiti in da je izrednega pomena preprečiti, da bi do samovžiga sploh prišlo. Je pa ta jesenski mesec nekaj posebnega tudi zato, ker s seboj prinaša zanimiva druženja. Eden prijetnejših dogodkov, ki jih doživimo bevški gasilci v mesecu oktobru je obisk v podružnični PŠ Bevke.

Naše letošnje srečanje se je pričelo s predstavitvijo tematike letošnjega meseca požarne varnosti. Otroci so z odprtimi očmi poslušali poveljnika Erika, ko je razlagal, da lahko telefon in računalniška tablica v trenutku zagorita. In da je potrebno biti v času polnjenja baterije npr. električnega skiroja v bližini, da lahko pravočasno ukrepaš če slučajno pride do samovžiga. Predvsem pa, da je zelo nevarno polnjenje baterij ponoči in po možnosti še pod odejo. To, da je potrebno iztrošene naprave z baterijami odložiti v za to namenjene zabojnike ali odnesti v zbirno-reciklažni center, pa so otroci že vedeli.
Uvodni predstavitvi je sledila vaja evakuacije učencev in osebja šole. Nato pa še štiri delovno-prikazne točke. Na točki prve pomoči je gasilka Petra otrokom predstavila postopke, ki jih ob udeležbi pri nezgodi lahko izvedejo otroci sami. Skupaj so ugotovili, da znajo dati gazo na rano in poviti roko, nogo, celo glavo, če komu teče kri. Da znajo poklicati na pomoč in da bi se znašli tudi če bi se zgodilo kaj drugega. Kako operativni gasilci sestavijo vod za gašenje ognja, so otroci praktično izkusili pod vodstvom gasilca Petra in Klemena. Najprej so v gasilskem kamionu poiskali vse potrebne kose ( C-cev, B-cev, trojak, turbo ročnik ). Sledila je razdelitev nalog ( strojnik, cevar, vodar ) in nato še sestavljanje vode in priprava na gašenje. Glede na videno lahko rečem, da bomo imeli v prihodnosti v Bevkah zelo zagnano in ročno skupino mladih gasilcev. Gasilec Erik je otrokom predstavil izolirni dihalni aparat ( IDA ). Iz česa je sestavljen, za kaj se ga uporablja in kako izgleda, če srečaš gasilca z nameščenim IDA. Pokazal jim je tudi dihalno masko, ki jo gasilec namesti ponesrečencu, da mu omogoči dihanje pri umiku iz zadimljenega prostora. Mogoče najbolj zanimiva pa je bila termokamera. Predvsem to, kako so na njenem ekranu vidne silhuete sošolcev in učiteljice.  Kakšnim zahtevam in zakaj mora ustrezati intervencijska gasilska uniforma, sta otrokom razložila in praktično pokazala gasilca Vinko in Jan. Uniforma je tista lupina, ki gasilca ščiti pred vročino, ognjenimi zublji, vodo in raznimi drugimi neugodnimi zunanjimi vplivi. K uniformi sodi tudi podkapa, zaščitna čelada in gasilski škornji. Zakaj in kdaj gasilec uporablja copate, pa je skrivnost, ki jo vedo samo Vinko, Jan in otroci. Naše druženje je zaokrožila intervencijska prikazna vaja. Začelo se je z gasilcem znanim piskom pozivnika in obvestilom, da gori bevška šola. Dva gasilca sta prihitela v šolski 'gasilski dom' in se preobleka v intervencijsko uniformo, si nadela izolirni dihalni aparat in odšla gasit 'požar'. Ker jima ga ni uspelo pogasiti do konca, so gašenje prevzeli otroci. Špricanja in mokrih rokavov je bilo kar precej. Ognja pa ni videl nihče. Ni ga bilo ob piskanju pozivnika, in tudi ne ob gašenju. Torej je bila intervencija 'Gori šola' uspešno izpeljana. Hvala otrokom, učiteljicam in kuharici PŠ Bevke za prijetno druženje. Obljubimo, da naslednje leto spet pridemo. Nam je bilo v vaši družbi zelo lepo.

Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Gasilci_bevke.jpg

Oglejte si tudi