Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Moj otrok ni dobil vrtca, kaj sedaj?

Navadno se na socialnih omrežjih tako vprašanje pojavi po tem, ko starši dobijo od vrtcev zavrnjene vloge za vpis svojih otrok. Razlog je v prevelikem številu otrok.  Otroci izpadejo glede na določene kriterije in dobljene točke. A vseeno, prejemniki odločb z zavrnitvijo sprejema niso le številke. So starši in nemalo jih je v veliki stiski.

 Mama je ena sama … nadloga za našo firmo. Plakat s tako vsebino sem videla kar na nekaj tablah po Vrhniki. V sodobnem svetu so lahko v podobnem položaju  tudi očetje. Mame se vračajo na delovno mesto običajno 11 mesecev po rojstvu otroka. Kako naj razloži delodajalcu, da otrok ni dobil vrtca in da nima ali pa si ne more privoščiti drugega varstva? Stari starši so pogosto še v službi ali pa živijo drugje. Kaj takrat? Koliko otrok je vsako leto najprej zavrnjenih? Ali občina namenja pomoč staršem, ki so primorani poiskati zasebno varstvo? Rešitev, da en od staršev ostane doma, za mnoge finančno ni sprejemljiva.

Na 12. seji občinskega sveta občine Vrhnika, ki je poteka 17. decembra 2020 je g.  Kastelic postavil vprašanje, ki mi v zadnjem času zelo rezonira.  Zanimalo ga je, ali občina Vrhnika planira gradnjo novih vrtcev oziroma oddelkov. Odgovor g. župana je prejel takoj. Dejal je, da projekcije razvoja Vrhnike v Načrtu preskrbe z zemljišči kažejo, da se bo število otrok manjšalo do leta 2030. Glede na to, gradnja novih vrtcev in šol ni potrebna. 

Glede na projekcije, ki kažejo, da bo otrok manj, res ne potrebujemo novih vrtcev in šol. Kot je rekel že župan, gre za velik projekt. Taki projekti so seveda tudi velik finančni zalogaj za Vrhniko in če so trenutno še nepotrebni, potem so na nek način pravzaprav neupravičeni.

Pa vendar, zakaj potem vprašanja staršev, katerih otroci so ostali brez prostega mesta v vrtcu? Zakaj prelaganje na drug čas (npr. januar), ko/če otrok morda le dobi prosto mesto. Kaj jim preostane? Čakanje, da jim vrtec sporoči, kdaj bo otrok sprejet? Kaj pa če ne bo?

                Projekcije in statistike so  pomembne pri načrtovanju razvoja, a ne vključujejo zgodb ljudi, ki jih tak način delovanja spravlja v stisko. Probleme imamo tudi z osnovno šolo, kjer se pouk izvaja v prenatrpanih razredih na treh lokacijah in je bila kot velik triumf predstavljena dozidava prizidka – mislim, da zmoremo bolje. Zakaj se občina Vrhnika ne loteva tudi problema prevelikega števila otrok ob vpisu v vrtec? Se bo vse ustavilo pri statistiki in denarju?

 Bodimo aktivni občani in si dobro preberimo, kaj piše v Projekciji razvoja Vrhnike. Piše, da so bili vrtci predvideni, a jih investitorji niso uresničili.  Da rast prebivalstva bo, da nove kapacitete so in bodo potrebne. Statistika in napovedi govorijo eno, mi pa živimo tu in potrebujemo  rešitve. Potrebujemo uresničevanje dolgoročnega smotrnega razvoja infrastrukture, ki se mora začeti sedaj. Zakaj občina pri dovoljenju za gradnjo novih sosesk, na primer na Vrtnariji, ni pogojila in vztrajala, da investitor v urbanizem vključi tudi novo enoto vrtca?

Helena Šneberger Mandelj


Odgovor občine

Avtorica prispevka javno sprašuje občino glede vpisa otrok v vrtec, zato (ob pomoči podatkov iz Vrtca Vrhnika) podajamo odgovor. Vrtec Vrhnika je imel ob začetku tega šolskega leta kar dva oddelka manj kot prejšnja leta, saj se število otrok že nekaj let znižuje. Ne glede na to pa vrtec po zakonu ne sme sprejeti otroka, ki je mlajši od 11 mesecev, zato lahko sprejmejo otroke šele takrat, ko dopolnijo omenjeno minimalno starost. Vrtec najprej dopolnjuje obstoječe oddelke, ko pa so vsa mesta zapolnjena, odprejo nov oddelek. Veliko staršev sicer sprejem otroka naknadno odpove. Občina Vrhnika v skladu z zakonom sofinancira tudi varstvo otrok pri registriranih varuhih predšolskih otrok za čas, ko otrok nima možnosti sprejema v javni vrtec, financira pa tudi varstvo v zasebnih vrtcih in javnih vrtcih v drugih občinah. V primeru nejasnosti ali dvoma glede sprejema staršem vedno svetujemo, da se obrnejo na Vrtec Vrhnika in povprašajo o možnostih sprejema. Občina Vrhnika ima tudi sicer že nekaj časa predvideno lokacijo za gradnjo vrtca, v kolikor bo to v prihodnosti potrebno.

Občinska uprava Občine Vrhnika

Oglejte si tudi