Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
24°C
10°C
Oceni objavo

Med prejemniki nagrade Gospodarske zbornice Slovenije tudi Siliko

Ljubljana, 5. marec - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma že 56. podelila nagrade GZS kot priznanje gospodarstvenikom za večletno uspešno vodenje podjetja. Prejeli so jih štirje gospodarstveniki, med njimi je tudi Janko Koprivec, ustanovitelj, lastnik in prokurist SILIKO d.o.o., Vrhnika.

Nagrado za leto 2023 so prejeli Dragan Mešič, direktor podjetja Megras iz Murske Sobote, Janko Koprivec, ustanovitelj, lastnik in prokurist podjetja Siliko iz Vrhnike, Robert Medle, direktor podjetja Roletarstvo Medle iz Novega mesta in Milan Košeljnik, direktor podjetja Kolding iz Prevalj.
Kot so na GZS zapisali v obrazložitvi nagrade, je Janko Koprivec v letu 1984 skupaj z ženo odprl s.p. in začela sta proizvodnjo na manj kot 30 m² domače garaže. Leta 1993 je s.p. preoblikoval v d.o.o. V letu 2003 je kupil del proizvodnih prostorov v Boštanju pri Sevnici, ob povečanju obsega dela in prostorskih potreb v orodjarni v Brezju pa je razširil svoje poslovne prostore na Vrhniki.

»Ko sem ustanovil Siliko, si niti v najbolj drznih sanjah nisem predstavljal, da bo iz garažnega posla zraslo podjetje, ki trideseto obletnico praznuje kot pomemben člen evropske avtomobilske industrije, tesno vpet v oblikovanje njenega prihodnjega razvoja,« je za GZS povedal Koprivec, ki dodaja, da to – vsaj sprva – niti ni bil njegov cilj. »Cilj je bil izboljšati standard družini in otrokom ponuditi več možnosti, kot jih je lahko dala kmetija,« pojasnjuje. Strast in predanost sta nato skrojila uspeh. Za strojnika po izobrazbi in po duši je bila namreč odločitev za orodjarstvo s proizvodnjo edina logična in verjetno tudi edina možna pot, verjame. Čeprav je že v pokoju, svoje dni še vedno preživlja v podjetju, ki mu je posvetil skoraj celo življenje. »Veliko časa preživim v proizvodnji, kjer se pogovarjam z zaposlenimi in jih sprašujem, kako poteka delo, pa tudi, kakšni so šefi,« se pošali. A tudi od dela z živalmi in zemljo se ni povsem poslovil – na svoji posesti namreč goji damjake.

Podjetje Siliko d.o.o. je razvojni dobavitelj in proizvajalec tehničnih izdelkov iz elastomerov in termoplastov z več kot 30-letno tradicijo. Danes proizvodni program obsega dejavnosti, ki kupcu nudijo celovito storitev – od idejne zasnove, konstrukcije in izdelave orodja do velikoserijske proizvodnje. Z razvojem v dobavitelja za nemško avtomobilsko panogo je družba pridobila izjemen vpogled v dogajanje in nove trende v industriji. To ji omogoča, da je bistveno bolje pripravljena na smeri razvoja nemške avtomobilske industrije. Dolgoročno sodelovanje zmanjšuje poslovna tveganja in omogoča boljšo prilagodljivost podjetja na dinamične spremembe v panogi. Z višjo kompleksnostjo produktov in pozicioniranjem podjetja kot kompetentnega partnerja z visokotehnološkimi rešitvami so si postavili temelje jasno začrtane poti za obstoj in rast tudi v prihajajočih letih. Podjetje je globalno usmerjeno, saj je prisotno na več kot 30 tujih trgih, na katerih ima vzpostavljena dolgoročna sodelovanja s kupci. V podjetju skrbijo za učinkovito dvosmerno komunikacijo z zaposlenimi (kvartalna srečanja zaposlenih, iniciativa Siliko dialog). Nadgrajujejo tudi veščine vodenja in komunikacije za dobre odnose in zadovoljstvo vseh zaposlenih. »Vodenje postane umetnost takrat, ko uspeš doseči zastavljene cilje tako, da ti cilji postanjeo cilji kolektiva in jih vsak od zaposlenih ponotranji. Orkester zaposlenih je treba voditi z lastnim zgledom, vrednotami in spoštovanji. Tako ti sodelvavci zaupajo in sledijo na poti k cilju. Takšno uglašeno delo prinese uspeh,« je povedal Koprivec.

Stalno izobraževanje in razvoj veščin izkazujeta predanost ustvarjanju podpornega delovnega okolja. Podjetje nadaljuje z digitalizacijo vseh procesov v proizvodnji. Z izbiro primernih tehnoloških procesov in učinkovitih metod pa se zavezuje k intenzivnemu zmanjševanju deleža odpadkov – od snovanja novega izdelka do razvoja procesa, kjer predvidijo minimalne okoljske vplive v serijski proizvodnji. V Siliku so zavezani politiki skladnega poslovanja z okoljem, kar potrjujejo tudi z vzdrževanjem standarda ISO 14001.

Omenjeno nagrado je doslej prejelo 364 gospodarstvenikov in 30 gospodarstvenic, ki jih izbere komisija za nagrade GZS. Letos je tej predsedoval Martin Novšak, nagrajenec GZS, ter člani Tomaž Berginc, Emil Marinšek, Petra Melanšek, Igor Kastelic, Jernej Zupančič in Ariana Grobelnik.

 

Gašper Tominc in GZS

Oglejte si tudi