Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
5°C
0°C
PON.
5°C
-2°C
Deli

Kržičeva Brodka najboljši Agrobiznisov izdelek po izboru potrošnikov

Časnik Finance je v začetku lanskega leta objavil natečaj za iskanje novih poslovnih idej, izvirnih izdelkov, načinov pridelave in predelave na trgu. Zmagovalca v dveh kategorijah – najbolj inovativno živilo in najboljši podjetnik v kmetijstvu je izbrala komisija, zmagovalca v kategoriji »najboljši domači izdelek« pa so določili potrošniki preko spletnega glasovanja. Zmagovalce so razglasili sredi februarja, med katerimi se je znašlo tudi vrhniško podjetje. Največ glasov kategoriji »najboljši domači izdelek« je namreč prejela Brodka Žganjekuhe Kržič z Vrhnike, s čimer se je omenjenemu podjetju odprla tudi nova poslovna priložnost.

 

Brodka je žganje izdelano iz krajcev kruha, s čimer zmanjšujejo odpadke tega živila. »Naša glavna ideja je, da z brodko zmanjšujemo zavržke kruha. Za eno steklenico potrebujemo okoli 3 kg kruha. Sprva smo mislili, da bomo delali omenjeno žganje iz neprodanega kruha, a je nastala težava, ker je bil tovrstni kruh deklariran kot »odpadek«, česar pa po zakonodaji ne smemo več uporabiti. Sedaj dobivamo surovino iz proizvodnje prepečenca, kjer od hlebcev režejo krajce, te pa potem uporabimo za brodko,« je pojasnil Marin Kržič iz družinskega podjetja Žganjekuha Kržič.

Nagrada jim je odprla vrata v Mercator, česar se pri Kržičevih veselijo. »Brodka je še neznana, in ker je oglaševanje alkoholnih pijač prepovedano, širimo krog kupcev počasneje, kot si želimo. Upamo, da bo v trgovini našla nove kupce,« nam je zaupal Martin. Trenutno brodko dobite v spletni trgovini podjetja, v nekaterih bolje založenih gostinskih butičnih trgovinah in izbranih gostinskih lokalih, kjer pa jo promovirajo predvsem kot sestavino za pripravo koktejlov.

Žganje iz kruha nastaja po podobnem postopku kot viski in vodka. Po fermentaciji kruha sledi več destilacij, ki ločijo užitni del žganja od metanola in drugih »slabih« alkoholov. Fermentacija in destilacija trajata okoli 14 dni, nato pa mora žganje odležati še pol leta. Pijačo so sicer mislili poimenovati »kruhovo žganje«, a ker zakonodaja ne pozna kruha kot surovino za žganje, so se odločili za angleško skovanko med »bread« (kruh) in vodko: brodka.

 

Gašper Tominc, foto: Finance.si/Jernej Lasič

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi