Brodka je žganje izdelano iz krajcev kruha, s čimer zmanjšujejo odpadke tega živila. »Naša glavna ideja je, da z brodko zmanjšujemo zavržke kruha. Za eno steklenico potrebujemo okoli 3 kg kruha. Sprva smo mislili, da bomo delali omenjeno žganje iz neprodanega kruha, a je nastala težava, ker je bil tovrstni kruh deklariran kot »odpadek«, česar pa po zakonodaji ne smemo več uporabiti. Sedaj dobivamo surovino iz proizvodnje prepečenca, kjer od hlebcev režejo krajce, te pa potem uporabimo za brodko,« je pojasnil Marin Kržič iz družinskega podjetja Žganjekuha Kržič.
Nagrada jim je odprla vrata v Mercator, česar se pri Kržičevih veselijo. »Brodka je še neznana, in ker je oglaševanje alkoholnih pijač prepovedano, širimo krog kupcev počasneje, kot si želimo. Upamo, da bo v trgovini našla nove kupce,« nam je zaupal Martin. Trenutno brodko dobite v spletni trgovini podjetja, v nekaterih bolje založenih gostinskih butičnih trgovinah in izbranih gostinskih lokalih, kjer pa jo promovirajo predvsem kot sestavino za pripravo koktejlov.
Žganje iz kruha nastaja po podobnem postopku kot viski in vodka. Po fermentaciji kruha sledi več destilacij, ki ločijo užitni del žganja od metanola in drugih »slabih« alkoholov. Fermentacija in destilacija trajata okoli 14 dni, nato pa mora žganje odležati še pol leta. Pijačo so sicer mislili poimenovati »kruhovo žganje«, a ker zakonodaja ne pozna kruha kot surovino za žganje, so se odločili za angleško skovanko med »bread« (kruh) in vodko: brodka.
Gašper Tominc, foto: Finance.si/Jernej Lasič



