Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
12°C
SRE.
21°C
12°C
Oceni objavo

Z Alenko Puhar o knjigi »Skozi gosto noč«

Vrhnika, 18. maj - Društvo Nauportus Viva je v goste povabilo publicistko, prevajalko in pisateljico Alenko Puhar, ki je nedavno pri založbi Beletrina izdala knjigo »Skozi gosto noč«. Knjiga je pravzaprav pisemska korespondenca, ki je nastajala od maja 1951 do junija 1957 v Ljubljani in več ameriških mestih med Borisom Furlanom in njegovo hčerko Stašo. Slednja se je po odhodu iz Jugoslavije naselila v ZDA, kjer je v času dopisovanja zavzeto študirala. Poleg ljubezni, izhajajoče iz pripadnosti rodu in družini, ju druži še ljubezen do znanja, filozofija in končno tudi vera. Staša je pisma pred smrtjo, ki jo je doletela 2022, ponudila v branje in natis.

Boris Furlan je bil rojen leta 1894 v Trstu in je bil eden vodilnih slovenskih pravnikov. Med leti 1945 in 1947 je bil celo dekan pravne fakultete. Maja 1947 ga je oblast na montiranem procesu, kjer je bil obtožen vohunstva, obsodila na smrt. Kazen so mu nato zmanjšali na 20 let, izgubo vseh državljanskih pravic ter zaplembo premoženja. Po štirih letih strogega zapora, preživetih v samici, ki so mu uničila zdravje, je Furlan vso preostalo intelektualno in emocionalno energijo prelil v ta pisma.

Predstavitev knjige in debata z občinstvom je odkrila absurdno grotesknost povojnega časa, ko naj bi sinova ovajala očeta komunistični oblasti, eden od njiju je - kot je bilo slišati na predstavivtvi - ob obsodbi očeta Borisa celo ploskal.

Prva knjiga »Skozi gosto noč« je pretežno osebne narave, posvečena vsakdanjemu življenju, njegovim tegobam, spominom na srečnejše minule dni, druga knjiga, ki je predvidena za prihodnje leto, pa bo prinesla predavanja iz filozofije, z imaginarnega katedra, saj so bila pisana s predavateljsko ambicijo, a posuta z osebnimi utrinki.



Gašper Tominc


Oglejte si tudi