Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Večer na vasi na Drenovem Griču

Večer na vasi smo poimenovali prireditev, ki se je odvijala zadnji novembrski večer v dvorani gasilskega doma na Drenovem Griču.

V goste smo povabili pevke ljudskih pesmi, ki slišijo na ime Trlce. Pojejo troglasno. Povedale so nam, da so ljudske pesmi največkrat žalostne, pripovedujejo pa zgodbe o življenju od rojstva do smrti.

Oblečene so bile v obleke, ki se jim reče kočamajke, v preteklosti so jih nosile premožne kmečke žene na obrobju Ljubljanskega barja. Nekoliko so privzdignile krila, da smo lahko videli posebne pumparice, ki so jih ženske nosile pod oblekami. Pevke so nam zapele nekaj ljudskih pesmi.

Jele Jelovšek nam je zaigral na harmoniko, s seboj je prinesel še perivnik, katerega je dal v roke Anici Jelovšek in zaigrala sta, da ju je bilo veselje poslušati.

Na Drenovem Griču se mladina že vrsto let navdušuje nad igranjem harmonike. Tokrat sta se na naše povabilo odzvala dva mlada harmonikaša. Bilo bi jih še več, vendar so jih zadržale druge obveznosti. Prvi se je predstavil Tilen Urbančič, ki harmoniko igra približno 2 leti, poučuje pa ga Primož Merlak. Črt Mrzlikar je že velikokrat nastopil na drenovškem odru, tokrat nam je zaigral dve Poljanškovi skladbi.

Na koncu nam je zaigral ansambel Presenečenje, ki se je že večkrat odzval našemu vabilu. Kar nekaj članov zasedbe je z Drenovega Griča, ostali pa prihajajo iz okoliških krajev. Ob njihovem zadnjem nastopu je bilo zbranih nekaj prostovoljnih prispevkov, dodali smo še nekaj denarja in kupili 4 rute in 4 klobuke, ki smo jih na prireditvi že uporabili.

Nekdo je zapisal, da iz glasbe prihaja čar, ob kateri se morajo upkojiti vse skrbi in vse bolečine srca. Nekateri se glasbi predajo s poslušanjem, nekatere pa so zasrbele pete in so se veselo zavrteli na odru.

Nastopajoči so pripravili pevsko presenečenje za gospo Marijo Jelovšek, po domače Papežovo mamo, ki je pred kratkim praznovala častitljivih 97 let.

Prireditev je povezovala Bernarda Novak.

Poslušalci v dvorani so nastopajoče nagradili s ploskanjem. Zahvalili smo se vsem, ki so pomagali pri organizaciji prireditve. Vse v dvorani pa smo povabili na Božično- novoletni koncert, ki bo v soboto, 21.12.2013, ob 19.00.

Po prireditvi se je igralo in pelo še dolgo v noč ...

Bernarda Novak

Fotografije: Mateja Bartol

Oglejte si tudi