Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
9°C
-1°C
JUTRI
6°C
-4°C

Valentičeva radijska igra ob obletnici rojstva Dostojevskega

11. novembra pred dvesto leti se je v Moskvi rodil ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski, avtor devetih romanov in številnih novel, črtic in neleposlovnih besedil. Ob okrogli obletnici je v Cankarjevem domu na Vrhniki (11. 11.) potekal literarni večer, posvečen tako Dostojevskemu kot Vrhničanu Jožetu Valentiču, dolgoletnemu režiserju radijskih iger in drugih oddaj na Radiu Slovenija, ki se je poslovil lani. Za svoje diplomsko delo je leta 1985 Valentič režiral radijsko priredbo romana Bratje Karamazovi Dostojevskega, ki so jo tokrat premierno predvajali v Cankarjevem domu in hkrati na programu ARS RTV SLO.
Valentičeva igra, ocenjena z odliko, skuša ujeti duševno in duhovno stanje enega od bratov Karamazovih, v času sodnega procesa v zadevi očetomor, ki naj bi ga Mitja zakrivil. Samospraševanje in nerazumevanje okolice, zlasti sodnih oblasti, zaznamuje igra študentov igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo iz leta 1984. Mentor za radijsko igro je bil režiser Dušan Mauser.
Po predvajani igri je sledil pogovor Vilme Štritof o Dostojevskem s prevajalcem njegovih del in njegove biografije, Borutom Kraševcem. Kot je dejal, je Dostojevski še vedno aktualen, saj se loteva tako imenovanih večnih vprašanj, kot so vera in Bog, zločin in kazen. Zelo aktualni so po njegovem Besi kot študija revolucionarjev in na splošno ljudi, ki so obsedeni s takšno in drugačno idejo ter pripravljeni zanjo žrtvovati sebe in druge. V zadnjem desetletju so presenetljivo aktualna njegova razmišljanja o odnosu med Rusijo in Evropo, aktualno je tudi razmerje med Dostojevskim konservativcem in »progresivnim tropom«, kot ga je on imenoval in ki je v našem času veliko glasnejši zaradi družbenih omrežij.
Javno poslušanje radijske igre sta omogočila RTVSLO Radio Slovenija, 3. program – ARS in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika. (gt)

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi