Obiskovalci so se tekom delavnice seznanili s protokolom okušanja kave in tudi sami preizkušali različne arome in okuse. Tako je bilo na delavnici kavo možno vonjati,«srkati« in se prepuščati njenim čarom. »Coffee cupping« je v svetu že ustaljena praksa, ki jo uporabljajo predvsem v industriji kave, lahko pa jo izvaja kdorkoli, ki želi preko lastnih senzornih zaznav razširiti svoja obzorja in se prepričati, katera kava je res dobra. V Studiu Zlata ptica so tokrat predstavili kar štiri kave, ki so bile vse "single origin", kar pomeni, da so opremljene z geografskim poreklom in prihajajo iz istega kavnega nasada. Tako je bilo možno okusiti Nikaragvo Finca El Pinabet, Brazilijo Pico Mirante, Kostariko Kafetalera Zamora in Etiopija Sidamo. Med udeleženci je bilo ves čas delavnice slišati besede zadovoljstva: "mmmmmm", "tale pa je res dobra", ali pa "tejle bom pripisal zelo dobro oceno", nemalo pa je bilo tudi takih, ki so kavni požirek kar nekaj časa prepuščali okušalnim brbončicam, na koncu pa dodali, da ima kava poleg dobrega okusa dober tudi pookus. Na obrazcu za vrednotenje kav je bilo med drugim možno oceniti tudi teksturo, prisotnost kislin, ravnotežje in splošni vtis kave, tako da je mrzel sobotni dan minil v znamenju okusov, katerim bi se še Ivan Cankar verjetno prepustil, če bi mu jih med pisanjem servirala njegova mati.
Tekst in foto: Blaž Uršič



