Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 17.10.2017

pretežno oblačno
Danes bo pretežno jasno. Dopoldne se bo po nekaterih nižinah še zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj C.
8°C | 21°C
sreda, 18.10.2017
8°C | 22°C
četrtek, 19.10.2017
6°C | 22°C
petek, 20.10.2017
7°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
8°C | 19°C
Opozorila
Torek, 17.10.2017 ob 10h
Dodatnega opozorila ni.
8°C
21°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

V Studiu Zlata ptica okušali in ocenjevali ......


KULTURA

| |
03.01.2013      10:39
A A

V Studiu Zlata ptica okušali in ocenjevali kavo


V prvi polovici decembra sta Studio Zlata ptica in Pražarnica Vrhnika organizirala prvo družabno delavnico okušanja kave in s tem udeležencem ponudili pester izbor kav, ki dnevno polepšajo jutra mnogih zaspanih duš, kateri z njimi lažje pričnejo nov delovni dan.


Deli:

Obiskovalci so se tekom delavnice seznanili s protokolom okušanja kave in tudi sami preizkušali različne arome in okuse. Tako je bilo na delavnici kavo možno vonjati,«srkati« in se  prepuščati njenim čarom. »Coffee cupping« je v svetu že ustaljena praksa, ki jo uporabljajo predvsem v industriji kave, lahko pa jo izvaja kdorkoli, ki želi preko lastnih senzornih zaznav razširiti svoja obzorja in se prepričati, katera kava je res dobra. V Studiu Zlata ptica so tokrat predstavili kar štiri kave, ki so bile vse "single origin", kar pomeni, da so opremljene z geografskim poreklom in prihajajo iz istega kavnega nasada. Tako je bilo možno okusiti Nikaragvo Finca El Pinabet, Brazilijo Pico Mirante, Kostariko Kafetalera Zamora in Etiopija Sidamo. Med udeleženci  je bilo ves čas delavnice slišati besede zadovoljstva: "mmmmmm", "tale pa je res dobra", ali pa "tejle bom pripisal zelo dobro oceno", nemalo pa je bilo tudi takih, ki so kavni požirek kar nekaj časa prepuščali okušalnim brbončicam, na koncu pa dodali, da ima kava poleg dobrega okusa dober tudi pookus. Na obrazcu za vrednotenje kav je bilo med drugim možno oceniti tudi teksturo, prisotnost kislin, ravnotežje in splošni vtis kave, tako da je mrzel sobotni dan minil v znamenju okusov, katerim bi se še Ivan Cankar verjetno prepustil, če bi mu jih med pisanjem servirala njegova mati.

  

                                                                                          Tekst in foto: Blaž Uršič




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 452
Izšla: 25.09.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.