Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Prisluhnili Rodetovi radijski igri

Vrhnika, 24. oktober – Pred prihajajočim dnevom reformacije sta Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in Cankarjeva knjižnica Vrhnika v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija (Program Ars) poskrbela za javno predvajanje radijske igre Zadnjikrat v Ljubljani.

Zgodovinska drama prikazuje zaplete ob zadnji Trubarjevi vrnitvi v slovenske dežele leta 1567 in njegov poznejši dokončni odhod iz Ljubljane, vpleteni pa so tudi utrinki z njegove težke življenjske poti. Radijska igra je delo Vrhničana Jožeta Rodeta in je bila prvič predvajana 30. oktobra 2007 na 1. programu Radia Slovenija. Igri je dal pečat še en Vrhničan, Jože Valentič, in sicer v vlogi režiserja.

Na Vrhniki je potekalo predvajanje v mali dvorani Cankarjevega doma, kjer so se poslušalci lahko predali poslušanju ob kozarcu mošta in peharju suhega sadja ter oreščkov. Predvajanje radijskih iger se je na Vrhniki dobro prijelo, po tistem ko so pred leti poskusno predvajali eno od teh. Tako je bil tudi tokrat dober obisk poslušalcev, ki so lahko v sklepnem delu večera prisluhnili še pogovoru z Jožetom Rodetom in dramaturgom radijske igre Pavlom Lužanom. Pogovor je vodila Vilma Štritof. Rode je bil do upokojitve zaposlen na RTV Slovenija v uredništvu mladinskega programa kot dramaturg, nekaj časa pa tudi kot urednik. Poleg televizijske in gledališke se je ukvarjal še z radijsko dramaturgijo. Pisal je predvsem za otroke in mladino - napisal je celo vrsto knjig o odraščanju, kamor je vpletal tudi svoje lastne izkušnje. Vrhničanom pa je znan predvsem po sedaj praktično edinem preglednem knjižnem delu o zgodovini Vrhnike:  »Vrhnika skozi stoletja«.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi