Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Pri selitvi knjižnice pomagala tudi Slovenska vojska

Vrhnika, 11. julij – Cankarjeva knjižnica Vrhnika je s ponedeljkom, 7. julijem, zaradi selitve na novo lokacijo za predvidoma mesec dni zaprla vrata. Pri selitvi nikakor ne gre spregledati pomoči Slovenske vojske, ki je ponudila tovornjak in več vojakov, s čimer je bila selitev hitrejša in učinkovitejša.
21. junija je minilo 56 let od ustanovitve vrhniške knjižnice, tedaj imenovane Ljudska knjižnica, ki je dobila svoje mesto v baraki IUV, skoraj točno tam kjer danes stoji Kulturni center oziroma nova lokacija knjižnice. Knjižnica se je kasneje večkrat selila na druge lokacije in se leta 1976 preimenovala v Cankarjevo knjižnico Vrhnika, a kot bi se usoda želela poigrati, jo je znova pripeljala na mesto kjer se pred dobrim pol stoletjem začela njena pot. Velika površina in sodobno opremljeni prostori, ki omogočajo bogat spremljevalni program bodo pravo nasprotje dosedanjih razmer, ko jo je pestila huda prostorska stiska, svoje pa je dodajala še puščajoča streha.

Kulturni center ima uporabno dovoljenje
Tehnični pregled objekta je potekal 27. in 28. maja na katerem je komisija ugotovila nekaj pomanjkljivosti, te pa so izvajalci odpravili v mesecu dni. Janko Skodlar, podžupan, ki na občinski strani vodi projekt, je prvega julija vložil na vrhniško upravno enoto vlogo za izdajo uporabnega dovoljenja, ki ga je dan kasneje tudi prejel. S tem ni bilo več zadržkov, da Cankarjeva knjižnica dokončno začne s selitvenimi postopki. Knjižnica je 7. julija za obiskovalce zaprla vrata, kar naj bi tako ostalo predvidoma mesec dni. Natančen datum kdaj bo začela obratovati nova knjižnica ni znan, ker še vedno potekajo nekatera dela pri ureditvi okolice. Od poteka le-teh pa je odvisen termin odprtja knjižnice.



Pri selitvi pomagala Slovenska vojska
Veliko dela so opravili zaposleni v knjižnici, ki so morali pripraviti knjižnično gradivo na selitev. Po Vrhniki so morali nabrati goro kartonskih škatel, za kar se zahvaljujejo lokalnim podjetjem, ki so prisluhnili njihovi prošnji po pomoči in jih darovali. A selitev na novo lokacijo bi težko opravili sami, če ne bi na pomoč priskočila Slovenska vojska. Več dni so njeni pripadniki selili knjižno gradivo in dele stavbnega pohištva, vse skupaj pa sta si ogledala tudi brigadir Milan Obreza, poveljnik Združenega operativnega centra Slovenske vojske in župan Stojan Jakin, ki sta sodelovala v živi verigi. Kot je dejal slednji, je vojska dokazala, da dobro sodeluje s krajem v katerem prebiva. To je potrdil tudi brigadir Obreza in izrazil upanje, da bo takšnega sodelovanja še več. V znak zahvale pomoči ob selitvi je Cankarjeva knjižnica Vrhnika ponudila vsem zaposlenim v vojašnici na Vrhniki enoletno brezplačno članarino.  

Ena najlepših knjižnic
V času tega pisanja so že jasnejši obrisi knjižnice, ki bo na otroškem oddelku nekaj posebnega. Cankarjeva hiša na klancu bo postala skriti kotiček otrok, mesarjeve klade bodo očarale s svojo mehkobo, premični vagončki s posrečeno tehnologijo, prehod med otroškim in mladinskim oddelkom pa bo mogoč tudi preko mostu »11. šola«. Posamezna območja v knjižnici nosijo imena po Cankarjevih obdobjih ali delih, dvorani pa po Karlu Grabeljšku in Ivanu Malavašiču. Računalniška učilnica bo dobila ime po Kemisu, ki je zanjo prispeval visoko donacijo, o čemer smo lani že poročani.
Tisti, ki boste prvič prestopili njen prag, boste zagotovo očarani, primerjava med staro in novo je nemogoča. Upamo lahko le, da bo čimprej odprla vrata ter da si boste na ta način potešili tako bralno kot siceršnjo radovednost.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi