Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Glava je siva, duša pa igriva

Vrhnika, 1. oktober – Društvo upokojencev je pred desetletjem ustanovilo pohodniško skupino Zimzelenčki, ki se je kljub začetni sramežljivosti, prav kmalu »postavila na noge«. Predlog Elice Brelih po ustanovitvi tovrstne skupine se je tako izkazal za zelo dobrega oziroma celo odličnega, saj so v naslednjih letih znotraj društva ustanovili še tri pohodniške skupine.
Kot je dejala Brelihova, jo se sprva malce skrbelo, kako bo pobuda zaživela v praksi, a kmalu so se potrdile besede tedanjega predsednika društva Hermana Boleta: »Še glava te bo bolela. Toliko jih bo, da ne boš zmogla sama, vodnikov pa ni.« Na prvi pohod na Čemšeniško planino 23. septembra 2004 je krenilo 23 pohodnic in pohodnikov, v nekaj mesecih pa se je število udeležencev podvojilo. S povezovanjem s Planinskim društvom Vrhnika jim je uspelo rešiti zagato glede planinskih vodnikov, kasneje pa so se zanje izšolali tudi člani iz vrst društva upokojencev. »Danes imamo 4 izšolane planinske vodnike. Naši pohodi so mnogo več kot samo pohodi, saj se seznanjamo s pokrajinskimi zanimivostmi in vrednotami, skrbimo drug za drugega,« pravi Brelihova, ki je tudi predsednica Društva upokojencev Vrhnika in hkrati vodja pohodne skupine. Ta se je poimenovala Zimzelenčki, ker naj bi bili člani trdoživi kot zimzelen in vztrajni ter naj bi izkoristili vsak sončni žarek za druženje. Ker je minilo že veliko let od ustanovitve in so že »odrasli«, se sedaj skupina imenuje Zimzeleni. Slovenijo so prehodili že po dolgem in počez, a še vedno je veliko neodkritih kotičkov Slovenije, kamor bi radi odšli. »Z rednim zahajanjem v gore lahko ohranjamo in krepimo zdravje, ohranjamo dobre medsebojne odnose in poskušamo vzpostavljati in ohranjati prvobitni stik z naravo.«
Jubilej so obeležili v mali dvorani Cankarjevega doma, kjer je zbrane nagovorila Brelihova, pa tudi Barbara Petrič, predsednica skupine, ki je dejala, da se bodo še naprej trudili ostati vedri. Tistim najbolj pridnim – ki vztrajajo v skupini že od samega začetka, so podelili srebrne medalje. Zimzelenim so čestitali predstavniki in predstavnice stanovskih pohodniških skupin – Sončki, Vandrovke in Barjani, predsednik lokalnega planinskega društva in župan. Kulturni program so oblikovali Smiljan Ogorevc, Marta Rijavec, Janez Medic in Oktet Raskovec. Ob jubileju so izdali tudi bilten o zgodovini pohodniške skupine »Zimzelenčki, 2004-2014«. Poldrugo uro dolga prireditev je sklenila Sonja Zalar Bizjak s predavanjem in diaprojekcijo gorskih rož, ki so jih pohodniki v teh letih občudovali na svojih pohodih.  

Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi