Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
32°C
19°C
JUTRI
35°C
19°C
Deli
8365

Predsednik Borut Pahor sklical sejo Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja

Ljubljana, 26. januar - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Predsedniški palači sklical slavnostno sejo Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja. Uvodoma se je predsednik republike kot predsednik Častnega odbora članom zahvalil, da so se odzvali njegovemu povabilu in povedal, da bo letošnje leto posebno, saj ga bomo posvetili našemu največjemu pisatelju in dramatiku: vsi skupaj in vsak pri sebi se bomo vse leto spominjali njegovega življenja. Ocenil je, da razmišljanje o Cankarju in dediščini, ki nam jo je dal, lahko pomeni tudi razmislek o zadnjih sto letih v življenju Slovencev. Kaj se je v teh sto letih zgodilo in spremenilo? »Ko premišljam o Cankarju, se mi zdi, da se človek v bistvu ni spremenil: človek je bitje iskanja in hrepenenja, želi si pravice in išče resnico. Beseda je njegova pot in jezik je njegova čudovita, čudežna popotnica - v svet, do drugega človeka, do resnice. To se, mislim, ni spremenilo,« je dejal predsednik Pahor.
Vse skupaj je povabil, da vstopimo v Cankarjevo leto in dejal, da bo tudi sam letos pogosteje kot sicer prebral kakšno Cankarjevo misel in si že ogledal uprizoritev Pohujšanja v dolini šentflorjanski v Cankarjevem domu v Ljubljani. Dodal je, da je izšla posebna Cankarjeva poštna znamka, ki jo je na predlog Urada predsednika RS izdala Pošta Slovenije.
Besedo je predal ddr. Ireni Avsenik Nabergoj, sekretarki Častnega odbora, ki je na kratko predstavila delo in aktivnosti delovne skupine za počastitev stote obletnice smrti Ivana Cankarja, in ki je zastavljeno tako, da so zajeta vsa področja kulturne, umetniške, znanstvene in družbene dejavnosti državljanov RS in Slovencev v zamejstvu in po svetu. Zahvalila se je vsem ustanovam, ki so že in še pripravljajo številne vsebinsko bogate kulturno-umetniške dogodke ali pa so v mjihovem načrtu za obdobje do konca leta. »Letos imamo Slovenke in Slovenci izjemno priložnost, da se ob umetniški besedi in kritični misli Ivana Cankarja med seboj povežemo na vseh področjih kulture, umetnosti, znanosti in družbenega življenja ter še poglobimo našo ljubezen do slovenske domovine, slovenskega jezika, kulture in umetnosti. Kakor je zapisal Ivan Cankar že daljnega leta 1909 v starodavni pripovedki Kurent: »O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama in je rekel: „Tod bodo živeli veseli ljudje!“, je svojo misel zaključila ddr. Avsenik Nabergoj.
V letu 2018 se spominjamo 100. obletnice smrti enega največjih slovenskih literarnih ustvarjalcev, ki nam je zapustil izjemen opus ter še danes predstavlja neizčrpen vir navdiha. Obeležitev stote obletnice smrti Ivana Cankarja se nam ponuja kot nespregledljiva priložnost za širšo uveljavitev pomena kulture, jezika in knjige v naši družbi. Vlada RS je s sklepom 22. 12. 2016 ustanovila Častni odbor za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja, ki mu predseduje predsednik Republike Slovenije. Člani odbora so dr. Milan Brglez, predsednik DZ RS, dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, gospod Alojz Kovšca, predsednik DS RS, gospod Anton Peršak, minister za kulturo Vlade RS, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Vlade RS, akad. dr. Tadej Bajd, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, akad. dr. France Bernik, akad. dr. Janko Kos, gospod Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev, gospod Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, gospod Stojan Jakin, župan Občine Vrhnika, akad. dr. Milček Komelj, predsednik Slovenske matice, gospa Martina Rozman Salobir, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, gospa Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma in gospa Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS. Sekretarka častnega odbora je ddr. Irena Avsenik Nabergoj.

AVDIO nagovor predsednika republike Boruta Pahorja na današnjem Častnem odboru za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja: 2018-1-26_ PRS_nagovor.mp3  in celoten AVDIO posnetek častnega odbora: 2018-1-26_castni_odbor_Ivan Cankar.mp3 lahko najdete na ftp://ftp.up-rs.si/ (uporabniško ime: mp3slika, geslo: mp3slika) oziroma na skupno ftp://mp3slika:mp3slika@ftp.up-rs.si/

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi