Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Odkrili tablo pri Cankarjevi spominski hiši

Vrhnika, 11. december – Na obletnico Cankarjeve smrti so pri njegovi spominski hiši na Klancu odkrili tablo, ki označuje umeščenost omenjenega objekta v Slovensko pisateljsko pot. Gre za projekt, del katerega je Vrhnika že dalj časa, aktivno pa sodeluje zadnji dve leti, cilj pa je promocija naših literatov in tako imenovani literarni turizem.
Kot je pojasnila Marija Zakrajšek iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, je pred leti izšel vodnik »Slovenska pisateljska pot – vodnik po domovanjih 106 pesnikov in pisateljev«, v katerem je bila zajeta tudi Cankarjeva spominska hiša z opisi vrhniških lokacij in objektov, ki jih srečujemo v pisateljevih delih. Vrhnika se je projektu dejavneje priključila pred dvema letoma, ena zadnjih aktivnosti je bil letošnji literarni triatlon v Cankarjevi knjižnici. Sedaj pa so pred pisateljevo spominsko hišo na Klancu postavili še informativno tablo z zemljevidom vseh slovenskih literatov, ki jih zajema vodnik, s poudarkom na Cankarju. 

Igor Likar iz društva slovenskih pisateljev, ki vodi projekt Slovenska pisateljska pot, je dejal, da je odziv javnosti na literarni turizem zelo pozitiven in napovedal, da bo izšel še drugi del vodnika, ki bo zajemal tudi zamejske literate. Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev, katerega mati je bila rojena na Vrhniki, pa je še dodal, da nastajajoča mreža domov slovenskih literatov nima le zgodovinskega in turističnega pomena, marveč je tudi duhovna mreža, »… ki nam je dala in nam še daje samozavest in poudarja samobitnost.«

Odkritju table je sledil literarni večer z branjem Cankarjevih del ob soju petrolejke, slišati je bilo mogoče tudi kitarski duo Hic et Nunc s projektom »Tolmun«, za piko na i pa so obiskovalcem postregli še s Cankarjevo kavo in piškoti v obliki pisateljevih brkov.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi