Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Nič več skozi garažna vrata v Cankarjev dom?

Vrhnika, 14. januar – Občina Vrhnika cilja še na en kupček sredstev Evropske unije, tokrat za obnovo osrednjega kulturnega hrama na Vrhniki – Cankarjevega doma.

Vzhodni del Slovenije ni porabil vsega za njo predvidenega denarja iz evropske blagajne (Regionalni sklad), zato ga bo država v maniri dobrega gospodarja najverjetneje razdelila med projekte v zahodnem delu Slovenije. Prednost bodo imeli že pripravljeni projekti z baje že z izbranimi izvajalci. As vrhniške občine je Cankarjev dom, za obnovo katerega je dobila v rekordnem času gradbeno dovoljeno, objavljen pa je tudi že razpis za izbiro izvajalcev. Kot nam je pojasnil podžupan Janko Skodlar, ki vodi omenjeni projekt na občini, ciljajo na 760 tisoč evrov, dela pa bi morala biti zaključena prihodnje leto.

Kaj bi obsegala prenova: nov fasadni ovoj, menjava stavbnega pohištva, nov sistem ogrevanja s pomočjo plinske toplotne črpalke v kombinaciji z obstoječo plinsko pečjo, vzpostavitev prezračevanja v dvorani, notranja vzdrževalna dela in podrli ter na novo bi zgradili prizidek na vzhodni strani. Ta bo nekoliko večji kot sedaj, v njem pa bo večnamenska učilnica.

Država sicer razpisa še ni objavila oziroma nihče si v tem trenutki niti ne upa trditi, da ga bo, vendar pa se po kuloarjih marsikaj šepeta. Če bo ta vendarle objavljen in bo Vrhnika dobila sredstva, potem bodo delavci zasedli objekt že v letošnjem letu. Prvotno je bilo predvideno, da bi Cankarjev dom obnovili leta 2018, ob stoletnici Cankarjeve smrti, a če bo torej sreča mila, bomo lahko stopali skozi vrata prenovljenega kulturnega hrama že prihodnje leto. Garažna vrata skozi katera sedaj vstopamo, bodo tako le še neprijeten spomin.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi