Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
5°C
-3°C
NED.
7°C
-7°C
Deli
3882

MePZ Ivan Cankar v Bosni

Ob obeležitvi  stote obletnice smrti našega velikega rojaka Ivana Cankarja so se pevci MePZ Ivana Cankarja Vrhnika odločili, da združijo pesem in ljudi ter od 24. do 27. maja 2018 obiščejo Sarajevo,  prestolnico Bosne in Hercegovine.

Pot je dolga, zanimiva, ponuja možnosti za oglede in nostalgično obuja spomine na nekdanjo skupno državo Jugoslavijo.

Začelo se je v četrtek, 24. 5. 2018. Prvi skupni ogled je bil namenjen Jajcu. Mestece poznamo vsi še iz učnih klopi, ko smo spoznavali zgodovino naše prejšnje države. V njem se je odvijalo leta 1943 drugo zasedanje AVNOJA, ki je postavil temelje nove Jugoslavije. V spomin na te dogodke je v stavbi, kjer je potekalo zasedanje, urejen muzej.

Muzej je bil ustanovljen  že leta 1953, a v času vojne v BIH povsem uničen, eksponati pa večinoma odtujeni ali uničeni. Nekateri pomembni izobraženci, predvsem profesorji različnih institutov in fakultet iz osamosvojenih držav nekdanje Jugoslavije, so se leta 2004   ponovno organizirali v skupni komisiji. S pomočjo sredstev  Ministrstva za kulturo in šport BIH, občine Jajce  ter sodelovanjem vlad in vloženih sredstev  drugih držav, predvsem Slovenije in Črne gore, so stavbo  muzeja in eksponate  rekonstruirali. Muzej je obiskovalcem ponovno na voljo za ogled  od leta 2008 dalje.

Sledilo je kosilo pri Plivskih jezerih. Jezero se nahaja na reki Plivi, nedaleč od mesta Jajce. Tu smo se  prvič srečali z  bosansko kulinariko. Teletina izpod peke »v saču« in bosanska sladica »tulumba« so  navdušili prav vse. Pot smo nadaljevali do Visokega in si ogledali dolino piramid. Zapis  o piramidah, ki so zgrajene v davnini, je delo pisca in arheologa  dr. Semirja Osmanagiča. Strokovnjaki si niso povsem enotni in prepričani, da njegove trditve zares drže, a arheološke najdbe, ki si jih lahko obiskovalci ogledajo, zaslužijo pozornost in si jih je vredno ogledati.

Po ogledu smo krenili do Sarajeva. V poznih popoldanskih urah, ki so se seveda zavlekle v večer, je bilo organizirano srečanje s člani Slovenskega društva Cankar iz Sarajeva. V  svoji  lepo urejeni vikend hišici z velikim vrtom v Buhotini nas je velikodušno sprejela članica tega društva gospa Ana Mrdović. Člani  društva so nas zelo lepo sprejeli in pogostili, druženje pa se je nadaljevalo ob kramljanju in lepi slovenski pesmi. Prenočili smo v Sarajevu.

Naslednji dan dopoldne je sledil organiziran ogled starega mesta Sarajeva. Baščaršija se tudi po vojni ni veliko spremenila. Grozote vojnih dni je opaziti na mnogih stavbah, na tleh pa so ostali zarisani ostanki granat. Ogledali smo si tudi pravoslavno cerkev in katedralo, kjer smo tudi zapeli. Tudi kosili smo na Baščaršiji, čevapčiče in burek »ispod sača« je le treba poizkusiti. Posebno doživetje je bil obisk »Tunela  spasa«  Dobrinja-Butmir na Ilidži. Predor so leta 1993 gradili prostovoljci pod letališko stezo Butmir, dobesedno pod nogami vojakov Združenih narodov in le kakih 50 m od položajev vojske. Kopali so ročno, s krampom in lopato in material odvažali s samokolnicami. Delali so neprekinjeno v treh izmenah dobrih 6 mesecev, začenši na obeh straneh istočasno. Predor je dolg  720 m,  visok od 1,5 m do 1,8 m in grajen brez posebnih elektronskih  pripomočkov za določanje trase. Ko sta se obe strani predora združili, je bilo to na povsem istem mestu. Predor je služil za oskrbo Sarajeva s hrano, orožjem, zdravili, cigaretami in drugim potrebnim materialom in je do konca ostal strogo varovana skrivnost. Danes je ohranjenih le še kakšnih 20 m tega rova. Nadaljevali smo z ogledom izvira reke Bosne  (Vrelo Bosne) s prečudovito urejenim parkom. Mnoge je spominjal na naš Močilnik. Razmišljali smo, v kakšnem stanju je danes Močilnik  in žalostno ugotavljali, kaj vse bi lahko tudi mi ponudili obiskovalcem. Škoda, kajne?

Zvečer je bil osrednji dogodek tega potovanja in sicer skupen  nastop pevcev MePZ »Camerata Slovenica«, ki deluje v okviru Slovenskega društva Cankar v Sarajevu, in našega pevskega zbora v cerkvi svetega Anteja v Sarajevu. Zgrajena je bila leta 1914 in jo upravljajo frančiškani. Lepo okolje z odlično akustiko je privabilo veliko poslušalcev, tudi učence slovenskega pouka z njihovo učiteljico gospo Matejo Kregar in veleposlanico Republike Slovenije v Sarajevu nj. eksc. gospo Zorico Bukinac. Mešani pevski zbor Ivana Cankarja Vrhnika se je predstavil z desetimi pesmimi in navdušil poslušalce. Še zlasti solista Špela in Klemen sta mnoge ganila, kar so navdušeno izrazili z velikim aplavzom. Navdušena pa je bila tudi gospa veleposlanica, saj je povedala, da v Bosni ni običaj, da pevci pridejo v cerkev, se postavijo pred oltar in zapojejo. Z navdušenjem je sprejela posnetek iz pravoslavne cerkve in iz katedrale v Sarajevu, kjer se je razlegala slovenska pesem, za objavo na instagramu.

Gotovo je potrebno pohvaliti zborovodjo gospoda Lovra Groma za pretehtano izbran program pesmi in za dobro pripravljenost pevcev, kar pa so že večkrat dokazali na svojih nastopih doma in po svetu. Sledilo je prijateljsko druženje s člani Slovenskega društva Cankar, ki so jim naši pevci v trajen dar podarili sliko Ivana Cankarja, delo naše poznane amaterske slikarke Emilije Erbežnik.

V soboto smo si ogledali Titov bunker v Konjicu. Mnogi bi dejali, da je bila to še ena velikih neumnosti prejšnjih časov. Bunker  leži kar 270 m globoko pod goro Zlatar in je stal kar 4,6 milijarde ameriških dolarjev. Gradili so ga od leta 1953  do leta 1979. Razteza se na 25.000 kvadratnih metrih površine. Pri opremi in ureditvi so sodelovala tudi mnoga slovenska podjetja, med njimi v večjem obsegu Iskra in Lesnina. Bunker naj bi v primeru jederskega napada ščitil kar 360 oseb iz različnih republik tedanje Jugoslavije, vključno z maršalom in njegovo ženo. Zaloge bi zadoščale za njihovo bivanje za obdobje  6 mesecev. Med zadnjo vojno v BIH so precej zalog uporabili za potrebe vojske.

Po ogledu smo  nadaljevali  z vožnjo proti Jablanici in si ogledali Titov muzej in mesto snemanja, kjer je potekala Bitka na Neretvi. Spet nostalgično obujanje  že poznanih zgodovinskih dogodkov, kot jih poznamo iz filma z omenjenim naslovom  in literature. Kulinarične dobrote Bosne smo preizkušali na kosilu v restavraciji  v Jablanici. Tokrat smo poizkusili »tufahije«. To so kuhana jabolka z orehovim nadevom in smetano. Brez jagenjčka na ražnju in krompirja «izpod peke« pa seveda tudi ni šlo. Še ogled Tekije na »vrelu Bune« na Blagaju. Pod strmo pečino so grajene stavbe, katerih točnega leta gradnje niso ugotovili. Ve pa se, da so nastale še v času dervišev. Zanimivo in lepo za videti. Sledil je ogled Mostarja. Obnovljen most, kjer so se tudi v času našega ogleda nekateri adrenalina željni skakalci( še bolj pa evrov premnogih obiskovalcev) preizkušali v spretnosti skoka z mostu.

Na vseh poteh po Sarajevu in naprej do Mostarja nas je predano spremljala, vodila in pojasnjevala mnoga vprašanja prizadevna predsednica društva Cankar v Sarajevu gospa Verica Đindo. Prespali smo v Međugorju. Po kasni večerji cerkev ni bila več odprta, po ulicah pa je bilo  tudi pozno zvečer veliko obiskovalcev in odprtih  lokalov, ki so vabili po nakupih. Po zajtrku  naslednjega dne smo si ogledali  slapove Kravice. Mirno in lepo je tam, vozi pa tudi  turistični vlakec. Ob zaključku poti po Bosni smo si ogledali še turško vasico Počitelj. Mestece je bilo zgrajeno v štirinajstem stoletju in leži ob Neretvi v občini Čapljina.  Je kulturno-zgodovinski spomenik Bosne. Po vodenem ogledu pa so vsi poizkušali turški čaj in »gurmašico«, ki je ena od tipičnih turških slaščic. Tam  smo  tudi zaključili našo pot po Bosni.

Na hrvaški strani v Opuzenu so prizadevni organizatorji (predsednica zbora ga. Nadja, njen partner Zdravko,  njeni desni roki Valerija, Marinka, pa še kdo je dodal svojo roko) pripravili izvrstno pogostitev, na kateri niso manjkale Habetove mesnine, salama Jakca in še kaj. Lepšega zaključka si ne bi mogli želeti. Izvrstna organizacija, lepo vreme, dobra volja in lepa slovenska pesem, voznika, ki sta več kot odlično opravila svojo dolžnost,  so premalo za uspešno izveden potek  vseh ogledov. Predsednica zbora je več mesecev pripravljala pot, dogovarjala lokacije postankov, srečanj, ogledov, ljudi, ki so sodelovali, donatorjev, ki so prispevali k dobremu počutju in vljudnim obiskom. Vključenih je bilo tudi kar nekaj pevcev, ki so tudi med vožnjo skrbeli, da nismo bili lačni in žejni. Vsem in vsakemu se je potrebno zahvaliti. Izlet in koncert sta v vseh udeležencih pustila izvrstne vtise, zadovoljni pa so bili tudi člani Slovenskega društva Cankar, kar so tudi zapisali na FB.

Naj k vsemu povedanemu dodam še svoj vtis. Kadar se skupaj najdejo ljudje, ki ljubijo slovensko pesem  in svoje znanje, ljubezen in dobro voljo znajo prenesti tudi proč od doma, ne more nihče ostati hladen in neprizadet. Če pa vse to lahko  združiš s spoznavanjem novih krajev in ljudi, je doživetje popolno. Mislim, da je Cankarjevcem to uspelo. Res je bilo vsem lepo.

 

Dragica Krašovec, foto. Zdravko Kogovšek

 

 

S koncerta v cerkvi sv. Anteja v Sarajevu. Nadja Malovrh, predsednica MePZ IC Vrhnika je izročila predsednici Slovenskega društva Cankar ga. Verici Đindo sliko Ivana Cankarja, ki jo je naslikala naša pevka ga. Emilija Erbežnik. Levo veleposlanica RS v Sarajevu nj. eksc. gospa Zorica Bukinac.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!