Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Malavašič izdal novo pesniško zbirko

Vrhnika, 9. december – 11. decembra je 97. obletnica Cankarjeve smrti. V spomin nanj so KS Podlipa - Smrečje, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Glasbena šola Vrhnika in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika pripravile literarni večer z osrednjim gostom Ivanom Malavašičem.
Ta je pri založbi Koščak izdal novo pesniško zbirko »Pesmi iz Podlipe« v kateri je zbral svoja najboljša dela, hkrati pa dodal tudi nekaj novih. Kot je dejal Anton Koščak iz Založbe Koščak, pri kateri je izšla zbirka, je Malavašič sprva želel posvetiti knjigo domovino, a sta se nato v skupnem dogovoru odločila, da raje postavi »spomenik« rojstnemu kraju. Ivana Malavašič, s katerim smo obširnejši intervju objavili v pretekli številki Našega časopisa, je v pogovoru s povezovalko večera Sonjo Malovrh povedal, da je lahko tako plodovit ustvarjalec (preko 1800 pesmi, nešteto slik in preko 200 povesti, romanov in črtic) le, če si pametno porazdeli dan, a da brez veselja in discipline še vedno ne gre.
Letos Podlipa obeležuje 750. obletnico prve omembe v pisnih virih (v dokumentih samostana Bistra), kar so obeležili s prireditvijo in razstavo poleti, ta večer pa so se domačemu »prazniku« poleg Malavašiča poklonili še trije lokalni literati: Rozi Saje, Marija Malovrh in Jože Brenčič. O Sajetovi smo pisali že letos v začetku leta, ko je ravno tako v knjižnici predstavljala svoj pisni prispevek zbornika »Žled«, v katerem je opisala družinsko izkušnjo z ledenim objemom, na tokratni prireditvi pa se je predstavila s poezijo. Marija Malovrh navadno srečujemo pri likovnikih-akvarelistih, sodeluje pa tudi v vrhniški literarni skupini »Piš« lokalnega javnega sklada za kulturne dejavnosti, kjer sta nastali pesmi, ki ju je bilo mogoče slišati v tem večeru. Tudi Jože Brenčič, ki se je pred leti preselil v Podlipo, se je predstavil s poezijo, sicer pa so njegova dela izšla v številnih zbornikih, med drugim je v Beogradu izšla njegova dvojezična zbirka »Okruški optimizma«.

Pa vendar to niso vsi literati podlipske doline, je bilo slišati ta večer, kajti nekateri od njih so že pokojni - omenili so Julko Fortuno in Marijo Brenčič Jelen.
Dobro uro dolg kulturni program je popestril Otroški cerkveni pevski zbor Podlipa. Sicer pa bo »vonj« po podlipskem koncu preveval knjižnico tudi v začetku novega leta: v januarju in februarju 2016 se bo v knjižnici z začasno razstavo predstavljala Krajevna skupnost Podlipa - Smrečje.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi