Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
14°C
5°C
JUTRI
15°C
4°C
Deli
10719

Jabolko navdiha za ustvarjalce Cankarja v stripu

Ljubljana, 3. september - Predsednik republike Borut Pahor je na prvi šolski dan podelil jabolko navdiha ustvarjalcem in ustvarjalkam literarnega projekta Cankar v stripu.

Zbirko Cankar v stripu so ustvarile tri avtorske dvojice: Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip Hlapci - ko angeli omagajo. Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf. Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico ter ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Del ekipe, ki so prejeli jabolko navdiha, so še likovna urednica Lena Jevnik, urednica besedil Ženja Leiler in oblikovalka projekta Petra Černe Oven.

Ustvarjalci projekta so po prepričanju predsednika republike »z domiselnim, drznim in svežim pristopom dragoceno prispevali k popularizaciji dediščine Ivana Cankarja«. Njihovo delo je po Pahorjevem mnenju navdih mladim in vsem novim spoznavalcem Cankarjeve misli in edinstven poklon velikanu slovenske literature.

»Brezčasnim vprašanjem, ki jih Cankar obravnava v svojih delih, so avtorji dali sodobno besedo in podobo, a tudi mesto. Na nekatera morda dajejo celo odgovore sodobnega časa. S stripovskimi pripovedmi in ilustracijami so mladim, pa tudi vsem drugim bralcem iskreno in priljudno približali Cankarjeva dela ter jih spodbudili k razmišljanju o njegovih sporočilih za naše razmere in potrebe. Sto let po svoji smrti je Cankar tako postal del današnje popularne kulture. Legenda, bi rekli njegovi mladi bralci in bralke,« so poudarili v uradu predsednika republike.

A Cankar v stripu je precej več kot le knjižna poslastica, so prepričani v uradu predsednika republike. Hkrati s stripi sta nastali še razstava, ki je v desetih mesecih Cankarjevega leta obiskala deset krajev v Sloveniji in zamejstvu, in gledališki performans Cankar strip, ki je doživel že 14 ponovitev. Na slovenskem knjižnem sejmu je bila zbirka nagrajena za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji strip in karikatura.

Projekt pa se še razvija in raste naprej - pred mesecem je strip Hlapec Jernej in pasja pravica izšel v nemškem prevodu, že to jesen pa bo Lutkovno gledališče Maribor uprizorilo predstavo Moj lajf.

 

STA/GT, foto: Tamino Petelinšek

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi