Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Izšla je knjiga o zgodovini vrhniškega nogometa

Vrhnika, 15. junij  - Lado Horvat – Lac je po izdaji knjige o zgodovini rocka na Vrhniki pripravil še zgodovinski pregled nogometa na Vrhniki. Kar zajetno knjigo »Zgodovina nogometa na Vrhniki« je predstavil v Cankarjevi knjižnici v družbi nogometašev starejše generacije.
Kot je pojasnil Lado, s katerim je v knjižnici vodil pogovor radijski novinar Marko Polak, naj bi se na Vrhniki začel organizirano igrati nogomet leta 1934, čeprav obstajajo podatki, da naj bi se rekreativno igralo že leta 1917. Prvo nogometno igrišče je bilo pri Mercatorjevem trgovskem centru, od koder je lastnica travnika prepodila fante na Tojnice. Po vojni je bilo igrišče kratek čas pri sedanji Poslovno obrtni coni Pod Hruševco, nato se je sililo k Ljubljanici, kjer je danes nogometno igrišče z umetno travo, leta 1953 pa so zraven zgradili sedanje igrišče, ki so ga morali leta 1974 temeljito prenoviti. Igrišče pri Ljubljanici je bilo pokrito z lešem, ki se je ob padcu rad zajedel v kožo in pustil dolgotrajne »tatooje«. Kot pravi Lado, je sam igral v klubu že od malih nog vse do članskih vrst. To so bili časi, ko si je tekme ogledalo tudi po 1500 gledalcev, kar je danes že redkost. »Mogoče bomo dosegli te številke sedaj, ker se nogomet na Vrhniki zelo dobro razvija. Upam in želim si.«

Vrhniški organizirani nogomet je med zgodovino nosil različna imena. Pred vojno je to bil NK Vrhnika, po vojni se je nogomet igral v okviru TVD Vrhnika, nato kot NK Partizan (TVD Partizan), kasneje NK Usnjar. Danes se klub imenuje NK Dren – Vrhnika.
Vsaka dosežena zmaga ima svojo ceno. Pri nekomu ima največjo vrednost zmaga proti nogometašem s Stare Vrhnike ali Drenovega Griča, s katerimi so imeli »večne derbije, za drugega pa nemara rezultatski vrhunec v sezoni 1968/69, ko je ekipa Usnjarja postala prvak v Ljubljanski podzvezni ligi in s tem dobila pravico, da kot prvo uvrščena ekipa tekmuje v conski slovenski ligi. To jim je uspelo v konkurenci moštev, kot so bila Koper, Triglas, Domžale, Elan, Medvode in Vozila Primorje. V letu 1970 NK Usnjar ni uspel v kvalifikacijah za prvo slovensko nogometno ligo in je zaradi tega še nadalje tekmoval v Zahodni conski nogometni ligi.
Kot je dejal Lado, mu ni znano, zakaj se IUV, ki je sponzorirala klub, ni odločila še za vlaganje v infrastrukturo na igrišču, ki je tedaj privabljalo na stotine gledalcev. Je pa zanimivo, da so tedaj igralci prejeli tudi kakšen dinar za svoje nastope.

V knjigi si lahko preberet tudi več zgodovinskih ocvirkov, kot na primer tisti, da so se včasih na zelenici merili »suhi in debeli«, seveda rekreativci. Ali pa tisto, kako so gostitelji na Rakeku opili vrhniškega vratarja, da je vrhniška ekipa na koncu klonila z 12:0.

Predstavitve knjige so se udeležili številni nogometaši iz zlatih let vrhniškega nogometa. Številni od njih so bili bogat in neprecenljiv vir informacij za nastanek knjige, ki je odstrla tančico športne zgodovine na vrhniškem. Saj veste, kako pravijo: zgodovino je treba poznati, da nismo tujci v lastnem mestu. Lado je poskrbel, da nismo. Pri tem so pomagali tudi številni donatorji, med drugim tudi Knjižnica Ivana Cankarja Vrhnika, katere direktorica Sonja Žakelj je dejala, da so rade volje priskočili na pomoč, saj je naloga knjižnice podpiranje domoznanskih vsebin, kar lokalna zgodovina nogometa nedvomno je.

Kulturni program predstavitve knjige so obogatili učenci OŠ AM Slomška Vrhnika pod vodstvom Ranke Keser in Urše Govekar ter Timon Kogovšek.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi