Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Drugi mednarodni pevski festival

Vrhnika, 12. maj – Pevsko društvo Ivana Cankarja Vrhnika je v okviru Cankarjevega leta v osrednjem kulturnem hramu občine organiziralo prvi del Drugega mednarodnega pevskega festivala. Drugi del bo sledil v začetku decembra, ob zaključku Cankarjevega leta, ko sem jim bodo pridružila še ostala društva, ki jih ni bilo in nosijo ime Ivana Cankarja.
Kot je dejala Nadja Malovrh, ki je idejni oče in gonilna sila projekta, hkrati pa tudi predsednica omenjenega pevskega društva, je v njej že dolgo tlela želja, da bi na enem mestu zbrala vsa društva na svetu, ki so poimenovana po največjem slovenskem literatu. Iskanje društev, dogovarjanja z njimi, manjkalo ni niti srečnih naključij, ki so odpirala nova vrata, je zahtevalo veliko časa in energije, a naposled je le uspelo: v pomladanskem delu se je na odru Cankarjevega doma predstavilo osem društev. To so bila KUD Ivan Cankar Ljubljana (Ženski pevski zbor Ivan Cankar Ljubljana), KD Ivan Cankar Jurovski dol (Jurovski oktet), KD Ivan Cankar Tabor (plesna sekcija), KD Ivan Cankar Bevke (ljudski godci), KUD Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju (dramska sekcija), Slovenska kulturna skupnost Timoške krajine »Ivan Cankar« Zaječar, Avstralsko-slovensko društvo Geelong - Slovenski klub Ivan Cankar ter Pevsko društvo Ivana Cankarja Vrhnika – Mešani pevski zbor Ivana Cankarja.

Največ pozornosti so v slabi dve ure trajajočem programu poželi zdomci: avstralska skupnost, ki se je »povezala« v živo s Cankarjevim domom preko skypa ter z različnimi videi predstavila njihove prostore in delovanje, prebrali so celo nekaj odlomkov Cankarjevih del. Veliko naklonjenost publike so poželi tudi gostje iz Srbije, ki pa so se javnosti prvič predstavili že dan prej v Cankarjevi knjižnici z literarnim večerom. Na njem so nastopali skupaj z učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Društva Slovencev Emona Ruma,  kjer so se lani mudili člani vrhniškega pevskega društva Ivana Cankarja. Ob tej priložnosti so knjižnici izročili darilo članice Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada, dr. Svetlane Momčilović – knjižico, ki je bila natisnjena v Beogradu leta 1908, in v kateri je prevod Cankarjeve črtice V predmestju. Gospa Svetlana je v posvetilu zapisala: »To knjigo, ki je preživela stoletje v mojem domu, z veseljem podarjam slovenskemu narodu v slavo njegovega sina, velikega pisatelja Ivana Cankarja.«

Največ zaslug za gostovanje Slovencev iz Srbije pa ima učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji Rut Zlobec.

Festival je začel in zaključil Mešani pevski zbor Ivana Cankarja Vrhnika s Cankarjevimi pesmimi, ki so bile uglasbene prav za njih. Prvi dve, Na mojo pot in Oj, ta noč milobe polna je za njih uglasbil Egi Gašperšič. Zadnja z naslovom  Njena pisma, pa je bila premierno izvedena ravno na tej prireditvi. Uglasbil jo je Ivan Florjanc, ki se je tudi udeležil festivala.

Sicer pa se je večer zaključil tako kot se je začel (uvodoma je bil predvajan posnetek druženje v Avstraliji, na katerem so prepevali Slakovo pesem): z družnim prepevanjem vseh nastopajočih (in dvorane) ponarodele V dolini tihi.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi