Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
3°C
3°C
JUTRI
1°C
-2°C
Deli
6800

Deset let Trlc

Ligojna, 21. oktober – Pred nabito polno dvorano so deseto obletnico obstoja obeležile pevke ljudskih pesmi iz Ligojne – Trlce. V dobri uri programa so predstavile kar nekaj starih ljudskih pesmi, ki jih sicer najdemo tudi na njihovi prvi zgoščenki, ki je izšla pred meseci.

Program so popestrili še ljudski pevci združeni v Žažarskem triu ter violinistka Eva Šraj in čelist Mitja Črnko. Na prireditvi, ki jo je s svojim značilnim humorjem obogatil napovedovalec Sašo Hribar, je Nataša Bregant Možina (vrhniška izpostava JSKD) podelila zboru jubilejno priznanje, posameznim pevkam pa bronaste oziroma srebrne Maroltove značke. Pevkam je čestital tudi župan Stojan Jakin in predsednik Krajevne skupnosti Ligojna Peter Kogovšek.

Trcle so nastale pred desetimi leti v okviru Kulturno-umetniškega društva Ligojna. Ime so si nadele po starem orodju za trenje lanu. Dekleta in žene, ki jih druži želja po prepevanju pesmi njihovih babic in prababic, je prvi dve leti vodila Brigita Jazbar, nato sedem let Milena Samotorčan, zadnje leto pa Andreja Trobec. Pevke so poleg petja prepoznavne tudi po nošah, ki posnemajo opravo premožnejših meščank. Nastopajo po številnih slovenskih krajih, dvakrat so se uvrstile na regijsko tekmovanje ljudskih pevcev in godcev. V počastitev desete obletnice, so izdale svojo prvo zgoščenko, za katero upajo, da bo pripomogla k ohranjanju pesmi tudi za naše bodoče rodove.

 

Gašper Tominc, foto: Gašper Tominc

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij