Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Cankarjevo nagrado prejela dramatičarka Simona Semenič

Vrhnika, 8. maj – Nagrajenka je prejela nagrado za dramsko zbirko Tri igre za punce (Beletrina), v ožji izbor pa sta se uvrstili še deli Nine Dragičević s pesniško zbirko To telo, pokončno (Center za slovensko književnost) in Dušan Šarotar z romanom Zvezdna karta (Goga). Nagrada, ki so jo soustanovili SC PEN, SAZU, Univerza v Ljubljani in ZRC SAZU, finančno pa (nagrajenec prejme 10 tisoč evrov) podpirata Občina Vrhnika in Cankarjeva knjižnica Vrhnika, je bila letos podeljena tretjič.
Petčlanska žirija je imela težko delo, je bilo slišati na obrazložitvi nagrade, saj so bila vsa tri nominirana dela enakovredna. Kljub temu se je žirija na koncu soglasno odločila, da lavreat tokratnega razpisa postane Simona Semenič, katere delo tematizira vprašanje spola. Avtorica v dramskem delu spremlja socialno, politično in telesno vprašanje žensk stoletnega  podrejanja in zatiranja do današnje osvoboditve. »Vsekakor sem ganjena, kajti že biti nominirana v taki družbi, kot sta Dušan Šarotar in Nina Dragičević, je čast, da pa na koncu še zmagam, je nepredstavljivo.«

Slavnostna govornica je bila Alojzija Zupan Sosič, odlična poznavalka Ivana Cankarja in podpredsednica upravnega odbora za Cankarjevo nagrado. Spomnila je na veličino na Vrhniki rojenega pisatelja, ki ga je označila za »genialca«. »Ivan Cankar je za nas tisto, kar je Shakespeare pomenil v angleški literaturi in Nietzche v naši misli. Cankar je naredil spremembo določenih razumevanj. Menim, da tudi nekateri filozofi niso bili tako prodorni, kot je bil on.« Župan Daniel Cukjati pa je kot gostitelj izrazil naklonjenost Cankarjevi nagradi: »Vrhnika je Cankarjev rojstni kraj in mesto navdiha, zato s ponosom in odgovornostjo podpiramo razvoj pisane besede. Zavedamo se, da nagrada ni motiv za vaše ustvarjanje, je pa vsekakor priznanje slovenskim in pisateljem, da ste opaženi.«

Na prireditvi so se predstavili vsi trije nominiranci. Z njimi se je pogovarjala Diana Pungeršič, literarna kritičarka in Stritarjeva nagrajenka. Predstavili so svoja dela, prebrali odlomek in spregovorili o Cankarju.

Na prireditvi v Cankarjevem domu na Vrhniki, ki se je v živo predvajala na Radiu Slovenija, sta za glasbeno kuliso poskrbela glasbenika Inti Pucihar in Alenka Jezernik, povezoval pa jo je dramski igralec Blaž Šef.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi