Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Blaževa igra barv in oblik

Vrhnika, 11. marec – Galerija Cankarjevega doma tokrat gosti likovna dela domačina Blaža Tomšiča, ki ga številni poznajo tudi kot člana Okteta Raskovec. Razstavljene so najboljše risbe, skice in lesene skulpture, ki so nastale v zadnjih letih v Tomšičevem ateljeju.
Blaž Tomšič je dokaz, da so si umetnostne zvrsti sestre, ki si druga drugi podajajo luč, saj združuje več umetniških talentov: poje, riše in izdeluje skulpture. Ustvarjalni duh ga je pripeljal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, smer Industrijsko oblikovanje, kasneje je svoje znanje izpopolnjeval še na Nizozemskem. Dotaknile so se ga tako rekoč vse vidnejše slogovne in umetniške smeri, znotraj katerih je vselej želel izraziti svoje vsebine. »Že vrsto let ustvarja v najrazličnejših slikarskih tehnikah in izvedbah zanimive manjše reinterpretacije na temo slovitih renesančnih slikarjev, uri risbo v portretih, ki so na splošno njegova stalnica. Med mnogoštevilnimi obrazi lahko najdemo veliko znanih portretov, tudi letošnje Prešernove nagrajence,« je na odprtju razstave povedala Polona Škodič, likovna kritičarka, in dodala, da Tomšiča zaznamuje tudi izredna dinamika motivov, ki se kažejo v prepletu oblik in barv.
Umetnika vabi v ustvarjanju tudi les, in sicer v smislu izdelovanja lesenih gibljivih figur. Da je ideje razvijal uspešno in v pravi smeri, dokazuje tudi sodelovanje na razstavi 20. bienala industrijskega oblikovanja v Ljubljani. Na razstavi v Cankarjevem domu si je mogoče ob ostalih figurah ogledati tudi večji »kompleks« z zgodbo Martina Krpana. »Figure odlikuje inovativnost in dinamika. Hkrati so ljubke in resne,« je pojasnila Škodičeva, ki meni, da bi lahko omenjene figure uporabljali tudi kot turistične spominke.

Razstava, ki jo je kulturno popestril Oktet Raskovec, bo odprta do 6. aprila.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi