Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Vrhniška strokovna ekskurzija in kipec Pastirček

Namen strokovne ekskurzije govedorejskega društva Dr. Janez Verbič z Vrhnike je bil ogled dveh kmetij na Avstrijskem Koroškem in tradicionalna podelitev kipca Pastirček najboljšemu pastirju goveda v letošnjem letu.
Ogledali smo si kmetijo družine Perdah, kjer se ukvarjajo z mlečno proizvodnjo - reja krav simentalske pasme. Večino mleka prodajo v mlekarno, nekaj na domu, okoli 2000 litrov mleka na leto pa porabijo za sladoled, katerega delajo sami doma (25 okusov). Ker imajo prosto rejo, lahko prodajajo sladoled tudi v Mc´Donalds. Sladoled je na ocenjevanju ocenjen s srebrno nagrado. Tudi sami smo bili deležni pokušine dveh okusov: čokolade in  Stracciatelle. Res je bil odličen. Imajo registrirano dopolnilno dejavnost,  na dvorišču imajo majhno prijetno trgovino, kjer prodajajo izdelke na zaupanje, ponujajo svoj sladoled, mleko in tudi izdelke iz drugih kmetij. Žena se poleg dela na kmetiji ukvarja z izobraževanjem otrok v vrtcih, šolah o kmetijstvu, naredila je izpit in je t.i. Semenarna kmetica.

Naslednji postanek je bil na  ekološki kmetiji Franza in Magdi Baumgartner v Šentjakobu v Rožu. Ukvarjajo se s pitovnim govedom, imajo 55 živali, pasejo jih na dveh pašnikih,  z rejo prašičev, imajo okoli 35 prašičev in kokoši. Obdelujejo 62 hektarjev, na katerih je  travinje, koruza, žita. Imajo registrirano dopolnilno dejavnost- predelava mesa, s svojo klavnico za klanje prašičev in svojo trgovino, v kateri prodajajo mesne specialitete, zelenjavo in ostale kmetijske pridelke. Njihove izdelke smo degustirali v zelo ličnem prostoru, namenjenemu obiskovalcem, šolam.

Kosilo smo imeli v Lovskem domu v Žirovnici, kjer smo izvedli tradicionalno predajo kipca Pastirček najboljšemu pastirju v letošnjem letu. Podelitev lesenega kipca Pastirček je tradicionalna podelitev, ki se izvaja na območju Vrhnike že vrsto let – od leta 2008 in sicer lesenega kipca prejme za leto dni, najboljši pastir oz. najboljši kmet ali kmetica, ki pase živali na tak način, da je travinje kar se da dobro popašeno. Lesenega kipca je prejel Klemen Marinč iz Trčkovega griča pri Vrhniki. Čestitamo!

Kljub slabemu vremenu smo ekskurzijo odlično izpeljali, imeli smo čisto poln avtobus in že se veselimo naslednjega srečanja in ogledov dobrih praks po Sloveniji in tujini.

 

Napisala: Ana Pečjak, terenska kmetijska svetovalka, izpostava Vrhnika

 

Oglejte si tudi