Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pomembna je kakovost hrane, ki je ni brez dela pridnih rok

V Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje (ZEKZŽ) so vključeni ekološki kmetje iz širšega območja osrednje Slovenije, zato je občni zbor organiziran vsako leto na drugi lokaciji. Letošnji, 22. po vrsti je bil ponovno na Moravškem, kjer so se 6. julija v Gostilni Frfrav zbrali člani in še pred otvoritvijo prisluhnili predstavitvi sredstev za varstvo rastlin, ki bodo za marsikoga zelo koristni.
Termin je bil zelo premišljeno izbran, ko se je namreč tisti prvi naval dela na kmetijah malo unesel, kar je botrovalo temu, da je bila udeležba kar dobra.

Od povabljenih gostov, predstavnikov občin iz katerih prihajajo člani, se je opravičil kamniški župan Matej Slapar, občnega zbora pa sta se udeležila podžupan občine Lukovica Vinko Dragar in moravški župan dr. Milan Balažic. Slednji je izrazil privrženost ekološkemu razmišljanju in kmetovanju ter veselje, da je v družbi enako mislečih ljudi. Poudaril je, da je potrebno spodbujati vse, ki se zavedajo, da ni vseeno, kaj bomo pustili našim zanamcem in se obnašajo odgovorno do narave in do prihodnosti.

Dragar se je pridružil njegovim besedam in dodal še, da se na občini Lukovica zavedajo, kako pomembna je kakovostna hrana in samooskrba in da je to vse odvisno od pridnih kmečkih rok, zato bodo še naprej nudili podporo.  Zaželel je še primernega vremena, ki je za vse kmete ključnega pomena.

Sledila so poročila predsednika o delu, finančno poročilo blagajnika in poročilo nadzornega odbora ter potrditev le teh. Kljub coronski situaciji so bili kar dejavni in so se dobro prilagodili razmeram. Izobraževanja so potekala preko zooma, strokovno ekskurzijo na Primorsko pa so izvedli že v avgustu, še eno pa kmalu za tem kar na kmetiji svojih članov Tanje in Marka Cerarja.

Tudi za prihodnje leto je poleg standardnih projektov v načrtu nadaljevati z ogledi kmetij članov in predvidena je ena od kmetij v okolici Vrhnike. Izvedli naj bi tudi delavnico obnove travne ruše in izvedli nakup inovativnih pripomočkov za obdelovanje, saj se tehnologija spreminja in je treba temu slediti. Ocepek je izrazil zaskrbljenost zaradi konkurence tujih ekoloških kmetij na slovenskem trgu, ki imajo bistveno boljše pogoje pridelovanja, kot  slovenske.

Na koncu je predsednik še opozoril na 25 let delovanja Združenja čez dve leti, na katerega praznovanje se morajo že zdaj začeti pripravljati. V razmislek je ponudil predlog o razstavi sadja na več lokacijah, k čemur pa je treba že zdaj pritegniti tiste občine, da to vključijo v svoj program prireditev.

Ko je združenje pred tremi leti praznovalo 20 letnico delovanja, so bila podeljena priznanja kmetijam za 20 letno članstvo. Takrat je bilo sklenjeno, da se s temi priznanji nadaljuje tudi naprej.

Tako je letos za 20 let članstva prejelo priznanje 5 kmetij, oz. podpornih članov. Podelila pa sta jih predsednik Janez Ocepek in članica nadzornega odbora Francka Toman.

Po uradnem delu je sledila pogostitev in pa seveda tisto najboljše, prijeten družaben klepet ter izmenjava izkušenj in mnenj.

 

Francka Toman, foto: Jože Ocepek in Francka  Toman

Oglejte si tudi