Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino omenjeno razstavo organizira ob 30. obletnici svojega delovanja, 30. obletnici samostojnosti države, predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije in razglasitvi Republike Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021. Na razstavi bo področje intelektualne lastnine predstavljeno na nov in ustvarjalen način v povezavi in prepletu še z dvema širokima področjema, in sicer s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo. Razstava želi poudariti, da je bila slovenska družba ves čas ustvarjalna in inovativna, ter hkrati navdušiti sedanje in prihodnje generacije za nadaljnji tovrstni razvoj.
Pri Združenju SAZAS k.o. so pri projektu Okusi slovensko glasbo v ospredje postavili avtorje glasbe, saj združenje uveljavlja njihove pravice in imetnike pravic na avtorsko zaščitenih glasbenih delih. Ker je glasba univerzalni jezik, si je blizu tudi z okušanjem, zato so v omenjenem projektu Neisho, Jožeta Potrebuješa in Andreja Šifrerja, slovenske avtorje prepoznavnih skladb, soočili z mladim inovativnim kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem in tako dobili sveže jedi, navdihnjene s slovensko glasbo. Nastali so plakati, kjer so ob fotografijah omenjenih avtorjev tudi fotografije jedi, ki so nastale z veliko chefove domišljije. Avtorje in jedi je v fotografski objektiv ujela priznana fotografinja Susan Gabrijan.
Kuharski mojster Šiftar je na krožnik je na krožnik prenesel tri skladbe, Vrhovi, Krokodilčki in Za prijatelje. Kakšno jed pa bi vi skuhali ob omenjenih skladbah?
(gt)




