Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
10°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Varujmo čebele in druge opraševalce

Vsi postajamo vedno bolj dovzetni za varovanje okolja in ohranjanje pestrosti tako rastlinskega kot živalskega sveta. Pomemben del te pestrosti so tudi čebele in drugi opraševalci. V zadnjem času pa se dogaja, da te majhne a pomembne žuželke vedno večkrat ogrožamo z nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev.

Tako kot vsako leto smo se tudi letos vrhniški čebelarji zbrali na rednem letnem občnem zboru. Ugotovili smo, da smo v letu 2023 dobro delali, ni pa bilo leto ugodno za naše čebele. Medenja rastlin, ki medijo in so koristne za čebeljo hrano, je bilo malo, dodatno pa smo imeli probleme še s čebeljim zajedalcem varojo. Da bi bile naše čebele čim bolj zdrave, poskrbimo čebelarji sami. Žal pa nimamo vpliva na gojenje kmetijskih rastlin. Saj so tudi te pomemben del čebelje prehrane.

Tudi te rastline pa so podvržene boleznim in škodljivcem. Lahko do take mere, da pridelek propade, s tem pa ogrozi tudi ekonomski položaj pridelovalca. Če si lahko ljubitelji (vrtičkarji) pridelovanja zelenjave in sadja pomagajo, tako da ročno odstranjujejo škodljivce ali okužene dele rastlin, pa je to pri večji kmetijski pridelavi praktično nemogoče. Tako da taki večji pridelovalci posežejo po fitofarmacevtskih sredstvih (FFS). Pa ne samo kmetje, tudi vedno več vrtičkarjev posega po njih. FFS imajo tako kot vsa zdravila tudi neželene stranske učinke. Zato jih je treba uporabljati previdno in strogo po navodilih, saj drugače predstavljajo nevarnost za okolje in druga živa bitja (koristne žuželke).

Čebelarji bi radi vse tiste, ki uporabljate FFS, opozorili, da upoštevate vsa navodila za varno uporabo posameznega FFS. Posebno pa je potrebno poskrbeti, da ne škodujemo čebelam in drugim neciljnim organizmom, ki so izpostavljeni FFS z nabiranjem nektarja, cvetnega prahu in medene rose neposredno ob nanašanju FFS. Njim nevarna sredstva so običajno posebej označena z napisom »nevarno za čebele« in zraven še posebnim grafičnim simbolom. Pred uporabo takih sredstev vas čebelarji in tudi vsi vestni pridelovalci hrane prosimo, da obvezno pokosite vso podrast , če je možno, ko na njej ni več opraševalcev, škropljenje pa opravite zelo zgodaj zjutraj, še bolje pa pozno popoldne - zvečer, ko vam svetloba to še omogoča.

Tako bomo odgovorno z roko v roki poskrbeli za zdravje čebel in rastlin, ki smo jim pomagali s FFS.

 

Borut Fefer

Oglejte si tudi