Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Barjani v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Bilo je hladno, majsko jutro, ko nam sonce ni in ni namenilo toplih žarkov. Vendar nam, to ni vzelo dobre volje za naš  pohod. Pot nas je vodila v Ljubljano, ki z vseh strani obdaja  Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Res nekaj lepega in zanimivega za Ljubljano. Nekateri smo hodili prvič po njegovih poteh in uživali v prelepih zelenih pomladnih barvah. V parku je veliko starih dreves z mogočnimi debli, ki dajejo dom pticam in žuželkam in ti jemlje dih s svojo veličino. Še prepleti korenin  so prava umetnina.

Kaj vse nudi krajinski park? Prekrasen park Tivoli, Rožnik s prelepo cerkvijo in okolico za prvomajska srečanja, Mostec s številnimi sprehajalnimi potmi in skakalnicami, Šišenski hrib z ostankom stolpa skakalnice iz leta 1950. Mnogo je zanimive kulturne dediščine, ki so jo zaznamovali naši in tuji znanstveniki, umetniki, arhitekti, profesorji. kot so: Blauchard, Latterman, Plečnik, Jakopič in Jesenko. Naravna dediščina je gozd z veliko pestrostjo življenja, na Jesenkovi poti pa je mogoče spoznavati 30 domačih in tujih vrst dreves.

Na poti skozi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib nam je Sonja, naša vodnica, povedala veliko zanimivega iz svoje zakladnice znanja. Vedno slišimo veliko novega. Njen posluh in čut za našo utrujenost in varnost ustavi korak. Rečemo besedo ali dve in potem lepo varno in previdno naprej. Če je dolgo ni z nami, že pogrešamo njene razlage o znamenitostih na poti.

Za varnost na poti je skrbel tudi Jože, slavljenca Tone in Jože sta poskrbela za sladke pregrehe,  Stane in  Andrej pa sta nas razveselila  s slikami in filmom. Res hvala vsem. 

Presenečeni nad videnem, smo se veselo podali nazaj na Vrhniko.

Zapisala: Emi Vinšek

Fotografije: Stane Kržmanc, Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

Oglejte si tudi