Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Barjani iz Žirov na Vrh Svetih Treh Kraljev

Za prvi pohod v marcu se Barjani nismo odpravili prav daleč. Ob običajni uri se nas je zbralo 31 in odpeljali smo se v Žiri. Tu je bil naš štart, cilj pa Vrh Svetih Treh Kraljev.

Dobro označena pot je potekala pretežno gori, malo tudi doli, po različnih pešpoteh, od asfalta in makadama, pa do mehkih gozdnih in travniških kolovozov. Ob prijetnem kramljanju, lepih razgledih na pomladno cvetoče travnike in v vse odtenke zelene odeto gozdno podrast je bila pot zanimiva in je minila presenetljivo hitro.

Vrh Svetih Treh Kraljev je raztresena hribovska vas na pobočjih 884 m visoke vzpetine. Na vrhu je le cerkev s pokopališčem in župnišče. Župnijska cerkev Svetih Treh kraljev je prvič omenjena že v letu 1560. V 17. in 18. stoletju je bila to sloveča božja pot. Danes na ta idiličen vrh vodijo številne planinske in kolesarske poti. Razgled z Vrha Svetih Treh Kraljev je res edinstven. O tem smo se lahko prepričali tudi Barjani.

Po skupinskem fotografiranju smo se odpravili nazaj do Planinske koče, kjer se je naš pohod zaključil. Hvala vodniku Jožetu in Barjanom za prijetno druženje in lepe spomine.

Zapisala: Jožica

Fotografije: Andrej

Film: Stane

Oglejte si tudi