Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

90 Ivanovih let

Podlipa, 6. oktober – Po tem, ko je bila v Cankarjevem domu na Vrhniki odprta slikarska in dokumentarna razstava o vsestranskem umetniku in častnem občanu Občine Vrhnika Ivanu Malavašiču iz Podlipe, so se svojemu rojaku poklonili še v domačem kraju. Ob njegovem 90. življenjskem jubileju so pripravili kulturni program, razstavo in mu izročili posebno priznanje krajevne skupnosti. Hkrati smo izvedeli, da so ga predlagali tudi za Prešernovo nagrado.
Dvorana nad gasilskim domom je bila nabito polna, kar potrjuje veličino Ivana, ki je 30. septembra praznoval svoj 90. življenjski jubilej. Vzdolž celotne dvorane so bile postavljene mize, na njih pa na desetine Ivanovih knjig, pesmi, časopisnih izrezkov, rokopisov, priznanj, slikarsko – pisateljskih pripomočkov. Stena nad njimi pa je bila ena sama galerija njegovih slik, ki jih je, mimogrede, do sedaj naslikal že okoli tisoč in so našle svoje mesto na malodane vseh celinah sveta. Prireditev je povezovala pobudnica prireditve in njena gonilna sila Sonja Malovrh, ki se je sprehodila skozi Ivanov življenjepis in njegove talente. Poleg slikanja se že od rane mladosti ukvarja s pisanjem pesmi, od katerih so mnoge našle svoje mesto na ploščah narodno-zabavnih ansamblov. Ena prvih je bila Domači vasici, ki jo je uglasbil in vzel za svojo sedaj že preminuli Lojze Slak. Številne pesmi so izšle v revijah, časnikih ali samostojnih izdajah. Slišati je bilo, da je do sedaj zapisal že okoli 1800 pesmi. Neumoren je tudi pri pisanju črtic in romanov - izšlo je 26 knjižnih del, številni rokopisi pa čakajo še v njegovi omari. Svoj pečat je dal tudi slovenskemu pritrkovanju, saj je napisal prvi priročnik za pritrkovalce z več kot 250 melodijami.

Kulturni program, ki so ga oblikovali domači izvajalci, je bil vsebinsko obarvan z Ivanovim življenjem in njegovim delom. Tako so nastopili podlipski pritrkovalci in pritrkovalska sekcija Raskovec, pa cerkveni pevski zbor iz Podlipe (Ivan je več let tudi vodil cerkveni pevski zbor), Sekstet Odoica, recitatorji (Urban Saje, Katarina Kuzmič Peternelj, Marija Malovrh in Miha Šubic), otroški pevski zbor iz Podlipe ter Ansambel bratov Cankar.

Jubilanta sta nagovorila tudi njegova dolgoletna prijatelja. Ivan Sivec, znani slovenski pisatelj, se je z Ivanom spoznal pred petimi desetletji na Kmečkem glasu. »Ivan me je vedno fasciniral, ker zna – pa naj bo v slikah, pesmih ali besedilih – tako dobro predočiti tisto bistvo kar nas dela Slovence. Črpa iz naše bogate kulturne in zgodovinske zakladnice, je izredno marljiv, kar se vidi po številčnosti njegovih del. Piše preprosto, domače, vsem razumljivo in ohranja lepo slovensko besedo.« Spregovoril je tudi Anton Koščak iz Založbe Koščak, kjer Ivan zadnja leta izdaja književna dela. Dejal je, da je Ivan zelo pozitiven pisec, poln humorja in kot tak pravo nasprotje Ivana Cankarja, ki slovi po nekoliko duhomornejših temah. Med drugim je predstavil tudi prav na ta dan pri njih izišlo Ivanovo knjigo »Dota, kaj baba!«.

Vrhunec večera, ki sta ga organizirala Kulturno društvo Podlipa – Smrečje in KS Podlipa - Smrečje je bila podelitev priznanja krajevne skupnosti za izjemne umetniške dosežke, ki so trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Jubilantu ga je izročil predsednik krajevne skupnosti Boštjan Jurjevčič. Hkrati pa je Sonja Malovrh navzoče tudi prijetno presenetila s seznanitvijo, da je pred dnevi na lastno pobudo (pod njo sta se podpisala še založnik Koščak in župan Stojan Jakin) vložila na kulturno ministrstvo predlog, da Ivan prihodnje leto prejme najvišje slovensko priznanje na področju kulture – Prešernovo nagrado.

Po uradnem delu je sledilo še veselo druženje, ki so ga podkrepili Ivanovi domači z izbrano kapljico in prigrizki. To pa je bil tudi čas za številne čestitke jubilantu, podpisovanje njegovih knjig in fotografiranje. 

Oglejte si tudi