Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
12°C
PET.
15°C
8°C
Oceni objavo

Beseda županje

Drage občanke, dragi občani!

Ravno smo si zaželeli vse dobro v novem letu, pa je že konec prvega meseca. Upam, da ste lepo preživeli praznične dni in si nabrali dovolj dobre energije za vse podvige, ki vas čakajo v tem letu.

Novo leto se začne z zaznamovanjem svetovnega dneva miru. Mir je vrednota, ki ne sme biti le na papirju, zavita v lepe besede, ampak jo je treba živeti. Pomembno je spodbujati zavedanje o delovanju vsakega posameznika za mir. Želimo si miru, hrepenimo po dobrem, po vsem tem, kar povezuje, a za to naredimo malo. Zaradi egoizma in duhovne osiromašenosti se ljudje v sedanjem času bolj osredotočamo nase in na svoje interese, kar povzroča praznino in osamljenost ter vodi v nasilje za doseg zgolj lastnih ciljev. Na vseh nivojih je nujno potreben konstruktiven dialog. Bodisi v družini, ki je osnovna celica družbe, v kraju, lokalni skupnosti, na ravni države in tudi med državami. V državi vlada toliko miru, kolikor se vsak njen posameznik zavzema za mir.

Sami veste, kako težko se je včasih sporazumeti že zakoncema, ki sta le dva in se velikokrat ne moreta dogovoriti, kdo ima prav. Kaj šele na ravni države, ko je toliko tistih, ki mislijo, da je le njihovo mnenje pravo. Ni čudno, da pride do vojn, ko je vključeno tako veliko število ljudi, ki sledijo ukazom, po navadi le eni glavni osebi, katere ego je prevelik, da bi drugemu priznal, da ima prav. V teh časih vrednota mir ni več sama po sebi umevna.

A treba je vztrajati. Pomemben je vsak korak, ki ga naredimo v to smer. Delo za mir je nekaj, kar se težko izmeri. Osnova za dobro je spodbudno okolje v družini, šoli, v družbi, povsod. To je gibalo, ki ga ne moreš predpisati, to je treba živeti. Mladi so za to zelo dovzetni in velikokrat rečejo: "Zakaj nas ne razumejo, zakaj nas ne slišijo?" Ker ne dobijo pravega odziva, obmolknejo. Torej, kaj narediti, da bi mladi in tudi odrasli prišli do miru v sebi? To je treba odkrivati, zaživeti. To je zelo pomemben temelj in smernica je gibalo, povezano s številnimi vrednotami, s spoštovanjem in z zaupanjem. Ko z mladimi skupaj raziskujemo, kako do tega, kaj na tem svetu ni naprodaj, so zelo hvaležni za spoznanja o novih perspektivah. Marsikaj se lahko ob tem premakne.

Mir pomeni odsotnost sovražnosti, mir se začne z menoj … Moj mir sega do tja, kjer se moj nasprotnik/sogovornik počuti varno. Če grem čez to mejo, posegam v njegovo zasebnost in lahko že kalim njegov mir. Mir se najpogosteje definira kot obdobje brez vojn. Mir pomeni veliko več kot to in zato je prav, da se zavedamo, da se mir začne pri nas samih. Mir je obdobje, ko smo zadovoljni, mirni v duši, brez prepirov, brez obtoževanj, brez verbalnega in fizičnega nasilja, v sožitju, harmoniji, ko se preprosto počutimo varno.

Zato želim, da se trudimo za svoj mir, za mir med nami. Ob tem pa naj ne bo naš mir nemir nekoga drugega. Vem, da zmoremo. Pa srečno!

Vaša županja Nataša Juhart

Oglejte si tudi